Ispiši ovu stranicu
Pontifikalno misno slavlje 1049. Feste Sv. Vlaha ispred katedrale Gospe Velike (FOTOGALERIJA)

Pontifikalno misno slavlje 1049. Feste Sv. Vlaha ispred katedrale Gospe Velike (FOTOGALERIJA)

Svečano pontifikalno misno slavlje na svetkovinu sv. Vlaha 3. veljače ispred katedrale Gospe Velike i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera predslavio je donedavni dubrovački biskup, a sada apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

U propovijedi se prisjetio svoje prve Festu koju je prije devet godina predvodio kao dubrovački biskup. „Sjetio sam se i emocija koje sam tada osjećao, a koje su bile dosta drugačije od onih emocija koje osjećam danas dok pomalo tužan, prvi i, nadam se, posljednji put predvodim Festu kao apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Tom osjećaju doprinosi i ovaj način na koji, prorijeđeni, slavimo ovu Festu.“

Posvjedočio je kako ga je tada nosio „entuzijazam našeg zajedničkog početka, iako je bilo mnogo pitanja preda mnom“. Odgovor na sva ta pitanja došao je u riječima jednoga dječaka, koji je jedan dan svojoj odgajateljici u vrtiću rekao da nije nikad čuo da biskup može biti svet kao što je svet sv. Vlaho, ispričao je mons. Uzinić te se zapitao što je taj maleni dječak vidio kod sv. Vlaha, i čemu se očitovala njegova svetost.

- Dragi vjernici, učeći kroz protekle godine od našega Parca, duboko vjerujem da je maleni Marin u njemu vidio, kao i mnogi drugi Parčevi štovatelji, čovjeka koji je susreo i zavolio živog Boga i s njim ušao u odnos, i kroz taj odnos u svom srcu, na kojem već 1050 godina drži i ljubavlju grije naš Grad, pronašao mjesta za svakog od nas. Slično možemo reći i za druge mučenike i svece čije su relikvije pohranjene u Moćniku naše katedrale kojemu ove godine slavimo 300. obljetnicu, a koje ćemo nakon misnog slavlja u procesiji pronijeti ulicama našega Grada prepoznajući u svecima svoje zagovornike, ali i one koji i nas pozivaju da im se pridružimo, da i mi uđemo u odnos sa živim Bogom, kako bismo u svom srcu i životu pronašli dovoljno mjesta za ljubiti i služiti svojim bližnjima- rekao je mons. Uzinić.

 
Ustvrdio je kako upravo na to poziva i papa Franjo u svojoj pobudnici „Gaudete ed exsultate“ (Radujte se i kličite) u kojoj progovara o sveopćem pozivu na svetost i kako na njega odgovoriti u suvremenom svijetu. Spomenuo se i pobudnice pape Franje „Chistus vivit“ (Krist živi), koja je upućena posebno mladima, u kojoj papa objašnjava da je to moguće jer je Krist živ, jer on nije došao samo u jednom trenutku povijesti da bi izveo djelo našeg spasenja i potom nas prepustio same sebi kao nekakav nezainteresirani Bog nego je to učinio da bi trajno ostao s nama i za nas.

-To trajno se odnosi i na ovo vrijeme, teško i posebno, koje živimo s cijelim čovječanstvo - poručio je mons. Uzinić.

Propovijed je zaključio riječima: „Draga braćo i sestre, iako nam se putevi razdvajaju, vodi nas ista Ljubav. I zato krenimo danas iznova, s novim i većim žarom, s našim Gospodinom i Učiteljem. Biti Isusov znači biti slobodan, i biti sposoban za ljubav, ljubav koja služi. Samo tako naša će Crkva, Domovina, naše biskupijske i župne zajednice, naše obitelji, imati budućnost. Ne bojmo se umirati sebi i svemu onome što nas zatvara i ograničava da bi smo istinski živjeli! Neka nam zagovor našega parca svetoga Vlaha u tome pomogne! Amen. Živio sv. Vlaho!“