Ispiši ovu stranicu
Veliki četvrtak spomendan ustanovljenja Euharistije i Isusove posljednje večere

Veliki četvrtak spomendan ustanovljenja Euharistije i Isusove posljednje večere

Veliki četvrtak označava posljednji dan korizme, a navečer Misom Gospodnje večere započinje Vazmeno trodnevlje. Riječ je o spomenu na Kristovu Posljednju večeru, kada je ustanovio euharistiju i darovao nam se pod prilikama Kruha i Vina. Stoga je liturgijska boja bijela, a ne ljubičasta, a opći ton je slavljenički.

Takav je ton nekada bio još izraženiji, a potvrđivao se na način da se toga dana slavila Misa završetka korizmenoga posta. Ipak, uočljiv je i pokornički karakter, a vidljiv je između ostaloga i tako što će, dok se pjeva Slava, zazvoniti zvona i više ne će zvoniti do Vazmenoga bdjenja. Zvona će, kako se to kaže u narodu, zavezati.

Na obredima Velikog četvrtka spominjemo se Isusove posljednje pashalne večere. Pashalna večera je spomen na Božju brigu i zaštitu, slaveći Pashu židovi se prisjećaju izlaska iz egipatskog ropstva. Ta posljednja Pashalna večera ostaje nama u obliku euharistije, kao trajni poziv na zajedništvo s Bogom i ljudima, ali i kao trajna svijest da se istinska i prava sloboda događa u zajedništvu s Gospodinom.

Misu Večere Gospodnje u četvrtak, 1. travnja s početkom u 19 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodit će apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Nakon mise Presveti Oltarski Sakrament će se prenijeti na pomoćni oltar gdje će biti kratko klanjanje. Cijeli događaj bit će uživo prenošen na internetu i televiziji.

Izravni prijenosi na YouTube kanalu i Facebook profilu Dubrovačke biskupije, te Dubrovačkoj televiziji.