Ispiši ovu stranicu
Biskup Glasnović predvodio misu kod kapucina na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

Biskup Glasnović predvodio misu kod kapucina na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatske kapucinske provincije, u četvrtak, 12. svibnja svečano je bilo u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku. Prvu prijepodnevnu misu predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u suslavlju s upraviteljem Svetišta fra Miljenkom Vrabecom i propovjednikom trodnevnice fra Stipanom Klarićem te uz asistenciju đakona don Miša Pecotića. Pjevanje tijekom mise je animirao zbor Svetišta Gospe od Milosrđa pod vodstvom s. Celestine Jerčić.

U propovijedi je biskup Glasnović kratko podsjetio na životni put sv. Leopolda (1866. – 1942.) te čežnje njegovog srca i žrtve njegovog života. Posebno se zadržao na sv. Leopoldu kao ispovjedniku jer je on u ispovijedi ‘iscjeljivao srca slomljena’ i po tome ostao najviše prepoznatljiv. Govorio je također o odnosu naravi i milosti u čovjeku. Leopoldov nizak rast i poteškoće s govorom nisu bili preduvjeti da postane vrstan propovjednik, ali je zato kao ispovjednik fascinirao.

„Mi hoćemo savršeno, uspješno, lijepo, moćno, ali Gospodin kaže: Moji puti nisu vaši puti“, poručio je biskup te istaknuo kako je Bog sve ljude stvorio kao originalna bića.

Biskup Glasnović se također prisjetio kako je kao svećenik bio župnik u Njivicama gdje je župna crkva posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Upravitelj svetišta Vrabec na početku mise je pozdravio sve okupljene među kojima su bili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sa županom Nikolom Dobroslavićem. Također je kazao kako je lijepo da jedna županija već desetljećima sv. Leopolda slavi kao svog zaštitnika. Podsjetio je i kako se ove godine obilježava 80 godina od smrti sv. Leopolda.

Vjernici su nakon mise ostali u kratkoj molitvi pred moćima sv. Leopolda izloženim na glavnom oltaru, a na bočnom oltaru sv. Leopolda u crkvi vjernicima su bile ponuđene male moći koje su mogli uzeti i ponijeti sa sobom doma za osobnu pobožnost. Uz ovo slavlje svi koji su željeli mogli su dati novčani prilog za obnovu kapucinskog samostana u Karlobagu čiji gornji kat i krovište su izgorjeli u požaru.

Trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je fra Stipan Klarić, poglavar franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanom, a pjesmom su mise animirali Zbor mladih župe Sv. Mihajla – Lapad i Mješoviti katedralni zbor.

Uz trodnevnicu je održan prigodni program koji se sastojao od koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i mladih umjetnika županije u Kneževom dvoru, odavanja počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na groblju Boninovo, nastupa kulturno-umjetničkih društava ispred crkve sv. Vlaha te akademijom “Hrvatski kapucini i Sveti  Leopold u Dubrovniku” priređenom uz 80-tu obljetnicu smrti sv. Leopolda Mandića i održanom u kinu „Visia“.

Uz jutarnju misu na kojoj su sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na svečev blagdan je slavljena i misa za Hrvatsku kapucinsku provinciju koju je predvodio upravitelj Svetišta Gospe od Milosrđa Vrabec. Večernja misa bit će za redovništvo, a nju predvodi i propovijeda fra Ante Vučković, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu uz liturgijsko pjevanje zbora mladih Svetišta Gospe od Milosrđa.

  • Autor: Angelina Tadić - Dubrovačka biskupija