Ispiši ovu stranicu
Biskup Uzinić; Počinjemo višegodišnju pripravu za 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha

Biskup Uzinić; Počinjemo višegodišnju pripravu za 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha

Redoviti godišnji susret dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića s predstavnicima medija koji prate život Crkve na području Dubrovačke biskupije održan je u ponedjeljak, 28. siječnja u novom Biskupovom domu (Biskupskoj palači) u Dubrovniku.

U obraćanju urednicima, novinarima i snimateljima biskup Uzinić je izrazio veliku zahvalnost na praćenju Dubrovačke biskupije u protekloj godini i za priliku koja joj se na taj način daje da može „one poruke koje mi smatramo važnima odaslati u javnost“. „Hvala za konstruktivnost, blagonaklonost koju pokazujete i meni je zadovoljstvo surađivati sa svima vama“, kazao je biskup. „Nadam se da smo i mi bili na onoj razini koja je potrebna da bi se prave informacije mogle dobiti u pravom trenutku i da bi onda bile mogle poslane dalje.“

Biskup je izdvojio tri događaja u protekloj godini i zahvalio za njihovo praćenje. To su povratak dubrovačkog biskupa u Grad, zatim izbor i ređenje don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije, za hvarskog biskupa, te đakonsko ređenje trojice mladih kandidata, što pokazuje neke nove trendove s obzirom na krizu zvanja u biskupiji.

Od događaja koji dolaze biskup Uzinić je izdvojio nadolazeću 1047. Festu sv. Vlaha koja se slavi u ozračju 10. obljetnice stavljanja Feste na UNESCOV popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Biskup se prisjetio kako je on na prvoj Festi nakon tog proglašenja, tada kao svećenik Splitske nadbiskupije, bio pozvan predvoditi misu na Gorici sv. Vlaha na dan zatvaranja Feste. „Ne znam je li me tada sv. Vlaho prepoznao pa onda odlučio da bih mogao doći u Dubrovnik“, našalio se biskup te dodao da je već za sljedeću Festu, iako nije bio tu, bio je imenovani dubrovački biskup.

Dubrovačka Crkva se ovom godinom polako počinje pripravljati za jubilarnu 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha koju želi obilježiti Biskupijskom sinodom. To počinje činiti stavljajući u središte pastoralnih promišljanja župnu zajednicu. Posljednja Biskupijska sinoda Dubrovačke biskupije bila je vezana uz jubilej povezan s 1900. obljetnicom otkupljenja, podsjetio je biskup. U ozračju ove visoke obljetnice Feste sv. Vlaha, tog najreprezentativnijeg primjera dubrovačke tradicije, na sinodi „želimo promišljati na nov način našu sadašnjost kako bismo kao Crkva mogli postati još više otvoreni prema budućnosti“, istaknuo je.

Biskup Uzinić je novinare upoznao i s procesom promišljanja u biskupiji kako na pravi način Biskupsku palaču otvoriti javnosti, da to ne bude samo Biskupski dom, niti muzej, nego da se pronađe pravi način za tematska predstavljanja Grada, biskupije, katedrale, župa kako bi ih svi mogli bolje upoznavati i onda tu priču ispričati i drugima.

Dubrovački biskup je potom predstavio ovogodišnju poruku pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja „'Udovi smo jedni drugima' (Ef 4, 25). Od zajednice na internetu (community) do ljudskih zajednica“.

Susret biskupa s novinarima održan je uz blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca. Njegov blagdan koji se slavi 24. siječnja je ujedno datum kada je prije osam godina objavljeno biskupsko imenovanje don Mate Uzinića dubrovačkim biskupom.