Nedjelja, 25 Srpanj 2021
"Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" - Pepelnica ili Čista srijeda, počinje korizma

"Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" - Pepelnica ili Čista srijeda, počinje korizma

Pepelnicom ili Čistom srijedom započinje korizma - četrdesetdnevna intenzivnija duhovna priprava za Uskrs tijekom koje se pojačano prakticiraju  tri pokorničke vježbe biblijske i kršćanske tradicije: molitva, milostinja i post. Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje, a naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi. Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, dok riječi "Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti"  podsjeća na čovjekovu smrtnost i prolaznost, kao i na potrebu da se čovjek u punoj poniznosti podloži Bogu.

Vrijeme korizme, vrijeme prije Uskrsa poziva na obraćenje. Programu obraćenja pripada i post koji Crkva preporuča, a za neke dane kao što su Pepelnica i Veliki petak, i naređuje. To je poziv na svojevoljno odricanje od hrane  Takvo odricanje sigurno ne škodi zdravlju, pretpostavljajući da nije nerazborito i pretjerano.

Post  znači uzeti samo jedan puni obrok u danu, dok nemrs podrazumijeva uzimanje redovitih obroka, ali ne i mesa, što znači da se u dane posta i nemrsa  jede samo jedan obrok "do sita" i ne jede se meso.

  • marketingA1
  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre