Petak, 19 Travanj 2024
Općinsko vijeće; Novim rebalansom župski proračun smanjen za dva milijuna i 407 tisuća kuna (FOTOGALERIJA)

Općinsko vijeće; Novim rebalansom župski proračun smanjen za dva milijuna i 407 tisuća kuna (FOTOGALERIJA)

Prihvaćanjem izmjena i dopuna Proračuna za 2020. godinu vijećnici župskog  Općinskog vijeća na današnjoj su sjednici ovogodišnji proračun općine sa 61.900.000,00 na 59.493.000,00 kuna.

U smanjenju od dva milijuna i 407 tisuća kuna najznačajnija je stavka kapitalna pomoć grada Dubrovnika za izgradnju groblja Dubac gdje je iznos od 13.603.202,00 smanjen na 11.469.122,00 kuna odnosno za 2.134.080,00 kuna. Za 1.150.000,00 kuna je manji i prihod od naknade za korištenje prostora elektrana, a za 300 tisuća komunalni doprinos.

Povećanje na prihodovnoj strani je donijela kapitalna donacija Ministarstva turizma i sporta za rekonstrukciju nogometnog terena igrališta Čibača u iznosu od 418 tisuća kuna, a u odnosu na prethodni rebalans za 500 tisuća kuna je veći i prihod od poreza na dohodak.

Na rashodovnoj strani najznačajnije promjene se odnose na Groblje Dubac gdje se predviđena sredstva smanjuju za  2.808.000,00 kuna, a sredstva za kapitalni projekt izgradnje kanalizacije i odvodnje se sa 4.537.000,00 smanjuju na  4.066.200,00 kuna. Proračunskom korisniku Dječjem vrtiću Župa dubrovačka prijenos sredstava za financiranje rashoda poslovanja je smanjen sa  5.250.000,00 na 4.900.000,00 kuna.

Povećanje rashoda je predviđeno na aktivnostima cesta sa 3.614.100,00 na 4.049.100,00 (435 tisuća više), te za rekonstrukciju nogometnog terena igrališta Čibača za što je predviđeno 500 tisuća kuna u što je uključena donacija iz Ministarstva.    

U odgovoru općinski načelnik je rekao kako je stavka vezana uz komunalnu lučicu Srebreno izostavljena zbog nemogućnosti Županijske lučke uprave da sudjeluje u realizaciji projekta, a za kanalizaciju naselja Čibača izvijestio nazočne da se svakog dana očekuje dobivanje građevinske dozvola za taj projekt, te da s obzirom na dugotrajni postupak javne nabave ne vjeruje da će se u njegovu provedbu do kraja godine uspjeti realizirati  cijeli iznos predviđen ovim rebalansom.

Načelnik Nardelli se nakon odgovora osvrnuo na dopis oporbe koji mu je upućen prije dva dana, te odmah nakon toga proslijeđen medijima.
 
- Mi smo početkom pandemije u trećem mjesecu dobili vrlo kulturno i uljudno pismo oporbe ge su ponudili svoju pomoć u smislu zajedničkog donošenja mjera u cilju lakšeg savladavanja nastale situacije. Prihvatio sam suradnju s oporbom , što mislim da je teško naći primjer jedinice lokalne samouprave gdje načelnik ima većinu u vijeću da prihvati takvu suradnju. U travnju je bila prva sjednica vijeća gdje smo imali koordinaciju s oporbom, te rebalans i mjere izglasali jednoglasno. U kolovozu sam ponovno pozvao oporbu da zajedno donesemo još jedan rebalans i ponovo smo se usuglasili međutim na toj sjednici predstavnici Župke su glasovali različito. I ovaj put sam napravio isto, ali nažalost nikakav odgovor nisam dobio. Na pruženu ruku suradnje vi ste udarili, imali ste podnudu da i ovaj put zajednički donesemo sporazum, ali vi to niste prihvatili nego ste našli za shodno obratiti se meni osobno dopisom i isti nakon par minuta proslijediti medijima koji bi mogao na dugo i široko komentirati, ali neću jer nema za to potrebe, ali bi volio znati koji su to fantomski projekti koje mi nosimo u ovom rebalansu proračuna, jeli to igralište u Čibači za koje smo dobili doniranih više od 400 tisuća kuna, jeli to donacija vozila jer su samo to novi projekti koje nosimo u ovom rebalansu - poručio je Nardelli

Naime, oporbena stranka Župka u ponedjeljak popodne je medijima proslijedila dopis kojim se obraća načelniku općine Silviju Nardelliju

- Prošlo je više od sedam mjeseci od kako smo vam predložili mjere za pomoć gospodarstvu i stanovništvu Župe dubrovačke, te vam ponudili suradnju i podršku u novonastaloj i krajnje neočekivanoj situaciji koja nas je zadesila. Kao plod naše inicijative, formirana je koordinacija kroz koju smo cijelo ovo vrijeme upozoravali na ozbiljne posljedice po gospodarske prilike koje će prouzročiti pandemija, pokušavali smo sugerirati i konkretne korake kojima bi se što kvalitetnije prilagodili novonastaloj situaciji a u trenutcima kada nismo u potpunosti bili shvaćeni, a naši prijedlozi uvaženi, bili smo spremni na kompromis s vjerom da ćemo do iduće prilike doći do zajedničkog jezika. Sjetit ćete se da smo tražili da se sve mjere koje donesemo traju do kraja 2020. Godine, da smo tražili ozbiljnije rezove i snažniju reakciju kao mjeru predostrožnosti za razdoblje koje nam prethodi.

To razdoblje je došlo, prije sedam mjeseci turizam je bio praktički jedina direktno pogođena branša, danas posljedice osjećaju svi. Broj od preko četrdeset zahtjeva za Privremenom novčanom pomoći dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalaze naši sumještani. Predloženi rebalans proračuna na nikakav način ne sugerira vašu namjeru prilagođavanju novonastaloj situaciji niti nakon više od sedam mjeseci življenja i suočavanja s globalnim poremećajem koji nam iz dana u svakom smislu ozbiljno narušava životni standard.

Rebalans se zapravo bitno ne razlikuje od prethodnih koje ste donijeli, a trebao bi, jer je situacija bitno drugačija od prethodnih. Osim hladnog pogona, iz proračuna ste izostavili projekte koji su se mogli realizirati u ovoj godini a u njega ste uvrstili nove fantomske projekte čija je realizacija krajnje upitna - navodi se u dopisu Župke koji u cijelosti možete pročitati OVDJE

Uslijedila je više od sata duga rasprava u kojoj su sudjelovali brojni vijećnici većinom oporbeni, vezana najvećim dijelom na osvrt načelnika, te navedeni dopis oporbe načelniku.

Rebalans je usvojen većinom glasova nazočnih vijećnika, dok je oporbena šestorka bila protiv.