Utorak, 16 Travanj 2024
U razgovoru s ravnateljem Antonom Jurkićem; Kako će početi nova školska godina u OŠ Župa dubrovačka?

U razgovoru s ravnateljem Antonom Jurkićem; Kako će početi nova školska godina u OŠ Župa dubrovačka?

U ponedjeljak počinje nova školska godina za koju je teško prognozirati kako će dalje teći jer način održavanja nastave ovisi isključivo o daljnjem razvoju epidemiološke situacije. Nakon što su izašle preporuke i upute Ministarstva, održan je i sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija sa županom Dobroslavićem, načelnikom Stožera CZ DNŽ Cebalom i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Matom Lakićem.

Kako će i po kojem modelu u novu školsku godinu krenuti Osnovna škola Župa dubrovačka, u kraćem razgovoru na daljinu nam je objasnio ravnatelj Anton Jurkić.

- Još uvijek razrađujemo model po kojem ćemo krenuti u novu školsku godinu, u četvrtak ćemo imati Učiteljsko vijeće na kojem ćemo razraditi detalje i donijeti konačne odluke.  Planiramo ostati u jednoj smjeni kao što smo radili i do sada jer bi nam bilo nemoguće organizirati nastavu u dvije smjene zbog specifičnosti škole i rada u dvije zgrade. Planiramo krenuti modelom "A" sa svim učenicima u školi, a pošto nas je puno po razredima i ne možemo postići traženu distancu od 1,5 metra, morat ćemo raditi s maskama koje će osigurati županija. To se odnosi na učenike od 5. do 8. razreda.

Novost je da učenici neće ići od učionice do učionice po predmetima, nego će svaki razred imati svoju učionicu, a učitelji će dolaziti k njima. Učitelji se neće okupljati u zbornici, a obavezno će morati imati maske tijekom mimoilaženja u hodnicima.

Djeca u razrednoj nastavi (od 1. do 4. razreda) neće morati imati maske, maske će morati nositi jedino oni učitelji koji predavaju izborne predmete u više razreda. Za taj uzrast se preporučuje da se što više nastave izvodi na otvorenom, pogotovo sad dok je lijepo vrijeme.

Pošto smo škola čiji učenici do školske zgrade pretežno dolaze organiziranim prijevozom autobusima, moram naglasiti da u prijevozu važe druga pravila te svi učenici bez obzira na uzrast u autobusu moraju imati maske. Preporučuje se što je više moguće da učenici u školu dolaze, ovi bliže školi pješke, a ovi dalje prijevozom roditelja ako je to moguće.

Za sada nismo razmatrali model po kojem bi dio učenika išao u školu, a dio online. Mišljenja smo da bi to stvorilo probleme i učenicima, a i učiteljima u stalnom privikavanju na različite modele nastave - poručio je ravnatelj Jurkić.

Epidemiološke mjere će ove godine promijeniti i način dočeka novih učenika prvaša u školu. Tradicionalne priredbe dobrodošlice za nove školske učenike neće biti.

- Nažalost, nismo u mogućnosti organizirati prijem prvaša kao što je bio slučaj svake godine. Ove godine imamo 125 učenika prvih razreda,  ako bi na priredbi imali samo po jednog roditelja, to je već okupljanje od više od 250 ljudi s učiteljima, veliko okupljanje koje u ovim okolnostima ne možemo organizirati. Do kraja tjedna ćemo obavijestiti roditelje u koje vrijeme i u koje učiteljice trebaju doći - zaključio je ravnatelj  OŠ Župa dubrovačka.