Ispiši ovu stranicu
Nardelli na kraju 2021.; Sezona bolja od očekivane nam je donijela novi elan i optimizam

Nardelli na kraju 2021.; Sezona bolja od očekivane nam je donijela novi elan i optimizam

I ove godine tradicionalno na njezin zadnji dan razgovaramo s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. Za nama je još jedna pandemijska godina, po mnogo toga slična, ali ipak bolja nego što je bila prethodna. Kakva je bila za Župu dubrovačku, pitali smo načelnika.

- Nakon teške pandemijske 2020. godine kad nam je turistička sezona u potpunosti podbacila i kad smo s velikom dozom strepnje čekali iduću turističku sezonu koja je ključ svih pitanja na ovom području gdje je turizam glavna gospodarska grana, i ovogodišnja sezona je počela poprilično loše. Međutim dogodilo se nešto iznenađujuće pozitivno što je malo tko očekivao, pa smo u konačnici imali sezonu na 50 posto ostvarenog u odnosu na rekordnu 2019. Uvijek pričamo o toj 2019. iako nam ona ne mora biti nikakav imperativ jer smatram da možemo imati jako uspješnu sezonu i s nešto manjim brojem noćenja. Tih 50 posto ostvarenih noćenja je definitivno nešto što je obilježilo ovu godinu, što je unijelo jedan novi optimizam i elan među žitelje općine, a posebno među turističke djelatnike, ali i sve nas jer svi skupa živimo od turizma na izravan ili neizravan način. Osobno sam zadovoljan postignutim rezultatima, a to je spasilo kako proračun općine, tako i proračun Turističke zajednice.

Jeli sezona bogla biti i još malo bolja da su svi hotelski objekti bili otvoreni?

- Poznavajući njihove kapacitete, raspoloživi personal i radnu snagu, a s obzirom na slabu predsezonu i početak sezone tek 15. Srpnja, ne možemo zamjeriti hotelskim kućama što su neki njihovi objekti ostali zatvoreni. Da nije bilo tako, sezona je možda mogla biti u par postotaka bolja, međutim ne dovoljno bolja da bi pokrila troškove otvaranja neotvorenih hotela. Ali zbog manjeg broja hotelskih kreveta odlično se punio privatni smještaj tako da smo opet otprilike na istome.

Godinu za nama pamtit ćemo i po početku realizacije velikog infrastrukturnog projekta - Kanalizacije naselja Čibača

- Započeta je prva faza izgradnje kanalizacijske mreže naselja Čibača koja se odnosi na izgradnji kanalizacijskog kolektora između Kupara i ulice dr Ante Starčevića, vrijednost projekta s PDV-om je četiri milijuna kuna, a očekujemo i sufinanciranje od strane Hrvatskih voda a isto ćemo znati narednih dana. Radovi teku planiranom dinamikom, projekt će se jednim dijelom prenijeti i u narednu godinu. Imamo isprojektirano i uskoro ćemo tražiti građevinsku dozvolu za drugu fazu od spoja s Putem dr. Ante Starčevića prema samom naselju Čibačaa što je uvršteno u proračun za 2022. godinu, također u proračunu nosimo i završetak projektiranja treće faze koja znači konačno rješenje problema  fekalne odvodnje  najvećeg župskog naselja.

2021. je obilježio i problem s nedostatkom učionica u zgradama župske škole za nastavak jednosmjenske nastave, te pronalazak rješenja kroz prenamjenu zgrade Zaklade Antuna Miloslavića pok. Luka

- Ne samo u tekućoj godini nego i ranijih godina Općina je u suradnji sa Županijom koja je osnivač Osnovne škole radila na proširenju prostora školskih zgrada. Činjenica je da je danas župska škola najveća škola u županiji, broji 950 učenika i uz iznimne napore još uvijek uspijevamo održati nastavu u jednosmjenskom režimu. Pošto je ove godine bio definitivno rekordan broj učenika, to je bilo nemoguće osigurati u postojeće tri zgrade. Zatražili smo pomoć od Zaklade Antuna Miloslavića pok. Luka s kojom dugi niz godina imamo suradnju na području obrazovanja kroz dodatne stipendije koje dodjeljuje Zaklada. Iako smo u tom objektu planirali Kulturno informativni centar prenamjena u školsku zgradu je bila prioritetnija. Rekonstrukcijom zgrade Zaklade osigurane su tri učionice i tako stvoreni uvjeti za nastavak jednosmjenske nastave. Tako danas imamo situaciju da Osnovna škola Župa dubrovačka nastavu organizira u čak četiri zgrade; na Mljekari, na Kantulama, kod ambulante u zgradi Zaklade te u područnoj školi u Martinovićima. Drago mi je da smo i ove godine bili u mogućnosti osigurati jednosmjenski rad, nastojat ćemo da tako bude i ubuduće sve dok se ne riješi izgradnja dodatne školske zgrade na Mljekari.

Dječji vrtić Župa dubrovačka je u proteklog godini završio jedan Europski projekt, ali se kandidirao i dobio nova sredstva iz Europskih fondova.

- Nakon nepunih 13 milijuna kuna iskorištenih po prethodnom projektu, ponovno smo se kandidirali na projekt „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ iz Europskog socijalnog fonda te je Dječjem vrtiću „Župa dubrovačka“  odobreno novih 5.608.941,87 kuna bespovratnih sredstava. Moram reći da nam je vrtić na zavidnoj razini, danas imamo preko 85 zaposlenika, kompletnu stručnu službu te se nastavlja podizanje kvalitete i unaprjeđenje rada na zadovoljstvo i djece i roditelja.

Općinski proračun u 2021. će iznositi 45.855.000,00 kuna, manji je nego što smo navikli, hoće li pokriti sve nužne potrebe Općine?

Da, proračun je znatno manji nego što je prethodnih godina bio. Vlada RH nam je kako prošle tako i ove godine bezkamatnim dugoročnim kreditom osigurala sredstva koja su kompenzirala gubitak prihoda uzrokovan pandemijom covid 19 i ekonomskom krizom.  Proračun je planiran vrlo oprezno i prihodi i rashodi, držimo to u najvećoj mjeri pod kontrolom. Moram istaknuti da Općina Župa dubrovačka nema niti jednu kunu kreditnog zaduženja, što nije slučaj kod većine jedinica lokalne uprave. Mislim da na najbolji mogući način gospodarimo sredstvima, ali sam zadovoljan da i uz znatno manji proračun imamo i nadalje kapitalne aktivnosti, ali i da održavamo sve ono čemu općina služi, praktično nismo odustali ni od jednog programa bilo po pitanju socijalne skrbi, školstva, predškolskog odgoja, sporta ili ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Dajemo isti broj stipendija, ista prava po pitanju subvencioniranja, produženog boravka, socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i tako dalje. Nadamo se da će doći vrijeme kada će biti mogućnosti i na daljnje iskorake. Ipak, zahvaljujući sredstvima iz Europskih fondova, upravo u ovo pandemijsko vrijeme napravili smo ogromne iskorake po pitanju rada i kvalitete usluga Dječjeg vrtića.

Pandemija je značajno umanjila gorući župski problem - prometne gužve kroz Župu, ipak ulaganja u cestovnu infrastrukturu se nastavljaju.

- Bilo bi dobro da nas u idućoj godini ponovno muče ti prometni problemi kroz Župu jer bi to značilo da nam se turizam u najvećoj mjeri vratio na ranije sezone. Uz sva naša nastojanja koja smo radili proteklih godina od raskrižja Dubac, raskrižja za poslovnu zonu, Kupare, Srebreno .... te izgradnje nogostupa i javne rasvjete uz Državnu cestu taj problem nećemo riješiti bez izgradnje brze ceste. Najveći dio svih tih investicija smo radili iz općinskog proračuna, a upravo su u tijeku radovi na dvije lokacije na Smokovjencu i u Vrelu koje u cijelosti financiraju Hrvatske ceste. Nakon završetka radova na te dvije lokacije počet će uređenje nogostupa od Popolice do Trgovišta s južne strane magistrale, ali i pješački spoj prema Popolici sa Županijske ceste prema Brašini. U sljedećoj godini je u planu još jedna lokacija u Solinama gdje će se raditi rekonstrukcija ugibališta i izgradnja nogostupa. Mi s naše strane u suradnji s Hrvatskim cestama pokušavamo napraviti maksimalno u smislu sigurnosti pješaka i vozača na magistrali kroz Župu. Cilj nam je usporiti promet kroz Župu i to smo s ovim semaforiziranim raskrižjima i postigli, međutim mi broj vozila bez izgradnje brze ceste ne možemo smanjiti, možemo samo pokušati učiniti sve što je u našoj moći da promet kroz Župu dubrovačku bude što sigurniji za sve sudionike u prometu.

Nastavljeno je i uređenje županijskih i lokalnih cesta

- Suradno sa Županijskom upravom za ceste svake godine se odradi jedna dionica na županijskim cestama, tako je u 202. godini uređena dionica od Mandaljene do Male rijeke, a tijekom ove godine nastavljeno na dionici od Male rijeke do mosta preko Tarante. Most preko Tarante je u projektiranju i nastavljamo s uređenjem te ceste sve do Poslovne zone Čibača. Uz općenito održavanje lokalnih i nerazvrstanih cesta u sljedećoj godini planiramo urediti spoj Puta dr. Ante Starčevića i Puta Pera Kojakovića kao i ostala održavanja naših nerazvrstanih cesta.

Hotelski kompleks Kupari su tema svih naših razgovora na kraju godine, pa i ovoga. Ima li ikakvih pomaka?

- Ima. Općina Župa dubrovačka je sve svoje obaveze proistekle iz sklopljenih ugovora ispunila. Investitor je imao dvije godine za rješavanje projektne dokumentacije i ona je djelom riješena. Već se pomalo osjećala skepsa prema realizaciji i poštovanju svih rokova vezanih za izgradnju kompleksa Kupara,  međutim, prije par mjeseci, u vlasničku strukturu tvrtke Avenue ulaganje, ušla je tvrtka HPL Iz Singapura. Radi se o tvrtki koja diljem svijeta ima preko 40 hotelskih kapaciteta od kojih 18 posluje  u brandu Four Seasonsa, a trenutno je u izgradnji 6 hotela koji će također poslovati u istom brandu te su isti najveći svjetski partner Four Seasonsa. Većinski vlasnik tvrtke HPL iz Singapura u svom obiteljskom vlasništvu ima i tvrtku Como čija je vlasnica njegova supruga koja  ima 30- tak hotelskih objekata.  

Držim da je ulazak ovako jedne renomirane tvrtke ozbiljnih partnera  sa bogatim iskustvom  dodatna garancija da će se projekt Kupara realizirati i da će Župa dubrovačka dobiti vrhunski hotelski kompleks kakav Hrvatska još uvijek nema . Samom odlukom Vlade prije par dana  došlo je do izmjene članova povjerenstva zaduženih za realizaciju projekta Kupari , među kojim sam i ja  imenovan kao predstavnik Općine.

Uz Kupare redovita tema svake godine je i Groblje Dubac  

- Groblje Dubac, financijski gledano najznačajnija investicija koju smo ove i prošlih godina radili s Gradom Dubrovnikom u sljedećoj godini ulazi u fazu izgradnje grobnih mjesta. U prvu etapu je uloženo preko 20 milijuna kuna s PDV-om, a radi se o izgradnji grobnih polja, dva velika parkinga, kompletnoj infrastrukturi unutar samog groblja i trafostanici. Pri kraju smo te investicije i prva faza će se u prvim mjesecima naredne godine u cijelosti završiti. U sljedećoj godini je planiran početak izgradnje druge etape koja se odnosi na izgradnju grobnih mjesta. Tvrtka Groblje Dubac je već započela sa pozivima  građanim zainteresiranim za kupnju tih grobnih mjesta, cijene su po pojedinom tipu grobnice već utvrđene, mjesta ima kako za one koji su se već ranije javili, tako i za one koji će tek sada iskazati interes.

Za kraj, za nama je izborna godina u kojoj ste osvojili još jedan - peti mandat općinskog Načelnika

- Ovu 2021. godinu su obilježili i lokalni izbori na kojima sam po peti put  osvojio povjerenje mještana Župe dubrovačke u prvom krugu te se i ovom prigodom zahvaljujem svim žiteljima naše općine koji su meni i HDZ-u još jednom dali povjerenje. Vjerujem da smo to povjerenje i zaslužili kako ja osobno, tako i stranka kroz sve ove godine rada za boljitak Župe. Što se tiče oporbe, ne bi se previše vraćao unazad, što je bilo je. Moram naglasiti da sam sretan što smo prije par dana jednoglasno usvojili općinski proračun za iduću godinu, što je rijetko viđeno bilo gdje, ne samo kod nas, na tome im od srca zahvaljujem . Otvoren sam za sve konstruktivne prijedloge koje je moguće realizirati: Mislim da zajednički možemo napraviti puno bolje na dobrobit svih mještana naše Općine.

Svim žiteljima Župe dubrovačke želim prvenstveno puno zdravlja i sreće u Novoj 2022. godini. Neka nam ponovno najveći problem budu gužve na magistrali, buka aviona nad Cavtatom i vreva turista u staroj gradskoj jezgri.

  • Autor: Niksa Duper