Utorak, 02 Ožujak 2021
Poraz od Rusa - Joković; Tri četvrtine je koliko-toliko dobro izgledalo, ali kada nam suparnik napravi seriju 5:0 ...

Poraz od Rusa - Joković; Tri četvrtine je koliko-toliko dobro izgledalo, ali kada nam suparnik napravi seriju 5:0 ...

Hrvatska vaterpolska reprezentacija poražena je prvi put na olimpijskom kvalifikacijskom turniru koji je u nedjelju počeo u Rotterdamu. U četvrtom su kolu Barakude bile lošije od Rusije 14:13 (3:5, 4:4, 4:4, 3:0).

Najefikasniji je u današnjoj utakmici bio Fatović s 4 postignuta pogotka, 2 je postigao Vukičević, dok su jednom precizni bili Lončar, Joković, Bukić, Bušlje, Miloš, Vrlić i Burić.

Ono što ipak nije bilo dobro i što nas je u dobroj mjeri koštalo poraza je posljednjih 10 minuta bez pogotka. Istina, kapetan Andro Bušlje je u posljednjem napadu, 18 sekundi prije kraja sjajno pogodio s vanjske pozicije, ali su suci gol poništili.

Rusija se s druge strane pokazala upravo onakvom kakvom smo ju najavljivali – moćna, sposobna, vrlo kvalitetna reprezentacija koja ima igrače za suprotstaviti se najboljima na svijetu. Osobito im je uigran napad s igračem više, a uostalom čak 14 pogodaka su postigli na takav način. Ono za čime možemo za žaliti je činjenica da su naši vaterpolisti imali već od početka druge četvrtine solidnu prednost od tri do četiri pogotka razlike, ali ju nisu uspjeli sačuvati, štoviše nadograditi i odlaskom na plus 5 za što je bilo prilike.

Već početkom druge dionice je bilo 6:3 za Hrvatsku, a tri minute prije poluvremena i 9:5. Umjesto odlaska na pet razlike, Šepeljev i Harkov su nam s vanjskih pozicija pogodili za smanjenje na 9:7 (Harkov s 8-9 metara). Početkom treće četvrtine je Ivan Nagaev smanjio na tek 9:8, ali tada je još Hrvatska pronašla načina i snage za uzvratiti.

Uostalom, samo 2.19 minuta prije kraja, golom Bušlje je Hrvatska iznova imala 4 gola prednosti (13:9). Teško je tko tada mogao vjerovati da nam je to bio i posljednji gol na utakmici. Kada punih 10 minuta, još k tomu zadnjih 10 minuta ne postignete pogodak, teško je očekivati da suparnik to neće znati kazniti. Jasno, upada u oči nesrazmjer u broju isključenja (Hrvatska 18 – Rusija 10), a još više kriterij suđenja, ali ostaje činjenica i da igra naše vrste nije bila savršena. Samo takva mora biti za svladati vrlo jake suparnike, što Rusija definitivno jest.

Posljednju utakmicu u našoj skupini Hrvatska igra sutra (četvrtak) u 20.30 sati protiv Njemačke, dakako uz prijenos na HTV 2.

– Svemu unatoč imali smo utakmicu u svojim rukama, u dva navrata po 4 razlike za nas. To jedna momčad s iskustvom koje mi imamo, mora znati privesti kraju. Uvijek govorim da se mi prvo moramo okrenuti sebi, sebe pogledati, ali da nas dosta remete neke stvari koje se ovdje događaju, to stoji. Moramo koristiti vanjske igrače na bekovima jer su nam oni opterećeni faulovima, a onda ti isti vanjski igrači nemaju više svježine u napadu. Imali smo dosuđena tri kontrafaula samo u zadnjoj četvrtini, ali isto tako su olako Rusi davalo loptu svojim centrima. Moramo skupiti glave, svejedno je bi li mi prvi ili drugi u skupini, potpuno je svejedno idemo li na Gruziju, Brazil ili Kanadu - rekao je izbornik Ivica Tucak.

– Tri četvrtine je to još koliko-toliko dobro izgledalo, ali kada nam suparnik ‘opali’ seriju 5:0… Ja čak ne bi ni toliko o našem napadu, već o obrani. Kao da smo uletjeli u nesigurnost sebe samih, vlastitih blokova i onih suigrača, ne znam. Opet, ovaj poraz ništa ne mijenja bitno glede daljnjeg puta na turniru - komentirao je župski reprezentativac Maro Joković.