Četvrtak, 25 Travanj 2024
Europsko stablo godine: Poljski “Čuvar prašume” pobjednik, a naš “Slavonski div” na 11. mjestu

Europsko stablo godine: Poljski “Čuvar prašume” pobjednik, a naš “Slavonski div” na 11. mjestu

Na natjecanju Europsko stablo 2022. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Stoljetni div u srcu Slavonije, a osvojio je jedanaesto mjesto u ukupnom poretku, s ukupno 26.225 osvojenih glasova.

Između sveukupno šesnaest kandidata na natjecanju Europsko stablo 2022. Godine, uvjerljivo je pobijedio Hrast Dunin – Čuvar prašume Białowieża iz Poljske s osvojenih 179.317 glasova. Drugo mjesto osvojio je Hrast šume Conxo – Drvo slobode iz Španjolske s 168.284 osvojena glasa, dok je treće mjesto pripalo Velikom hrastu plutnjaku iz Portugala s osvojenih 70.563 glasova.

Tijekom natjecanja, koje je trajalo od 1. do 28. veljače, ponovno je zabilježen  rekordan broj glasova, sveukupno 769.212, što govori u prilog natjecanju Stablo godine koje je iz godine u godinu sve više prepoznato od strane zaljubljenika u prirodu i stabala koja su usko vezana uz život čovjeka. Službeni rezultati dostupni su putem internetske stranice www.treeoftheyear.org.

Priču o Stoljetnom divu u srcu Slavonije na nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine prijavila je Turistička zajednica Grada Slatine, dok ga je kao nacionalnog pobjednika na europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Ceremonija proglašenja pobjednika koja se tradicionalno održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu nakon tri godine pauze, ponovno je održana uživo. Na proglašenju pobjednika sudjelovali su predstavnici Environmental Partnership Association (EPA) organizacije, nacionalni koordinatori natjecanja, prijavitelji kandidata na nacionalna natjecanja te brojni zaljubljenici u stabla.

U tijeku su pripreme za ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine, a početak nominacija očekuje se već tijekom svibnja. Pobjednik nacionalnog natjecanja bit će kandidiran za sljedećeg predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2023. godine. Pozivamo sve zainteresirane da ispričaju priču o svom stablu i time pridonesu promociji natjecanja u Republici Hrvatskoj kao i podizanju svijesti o važnosti očuvanja stabala kao izuzetnog biološkog resursa.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr