Petak, 19 Travanj 2024
Dobroslavić: Osigurali smo cjelogodišnju hitnu helikoptersku medicinsku službu

Dobroslavić: Osigurali smo cjelogodišnju hitnu helikoptersku medicinsku službu

Kreće cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najavio je u petak na konferenciji za medije župan Nikola Dobroslavić.

”Potpisan je Sporazum s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova kojim se regulira prijevoz ugroženih hitnih slučajeva u našoj županiji, time je naša županija jedina ostvarila standard cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe koja počinje s djelovanjem 15. travnja. Helikopter će biti trajno stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik. Riječ je o MUP-ovom helikopteru koji je opremljen i namijenjen za hitnu medicinsku službu te zadovoljava sve standarde. Ministarstvo zdravstva će osigurati zdravstveni dio posade, MUP će osigurati letački dio, a Dubrovačko-neretvanska županija će osigurati smještaj na ZL Dubrovnik, smještaj i prehranu za letačko i medicinsko osoblje”, rekao je župan Dobroslavić te naglasio kako se time gotovo u potpunosti postiže zlatni sat u hitnoj medicini.

”Svi naši sugrađani mogu u okviru jednog sata stići u OB Dubrovnik ili u neku kliničku bolnicu. To je na tragu naših želja i nastojanja da stvorimo jednake uvjete za naše sugrađane”, rekao je župan Dobroslavić te osim Ministarstvu zdravstva i MUP-u, zahvalio Vladi kao i saborskim zastupnicima na čelu s Brankom Bačićem i svima ostalima koji su dali potporu projektu i zaslužni su za njegovu relizaciju.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić rekao je hitna helikopterska medicinska služba djeluje već šestu godinu zaredom.
”Uspjeli smo da sada radi cijelu godinu. Naša županija je vrlo specifična, geografski smo izolirani, imamo državnu granicu i otoke, a trećina stanovništva gravitira KBC-u Split. Teško je postići standard zlatnog sata za sve naše sugrađane, gotovo i nemoguće. Naša ispostava na Blatu je na razini Hrvatske najudaljenija od prve bolnice, a naša bolnica najudaljenija od prvog KBC-a. I druge ispostave na otocima, Pelješcu ili u Neretvi su cestom udaljenije od 100 kilometara do obližnje bolnice i tu je jako teško za sat vremena s vitalno ugroženim pacijentom doći do bolnice u tom zlatnom satu. S helikopterom će biti puno manje negativnih ishoda”, rekao je ravnatelj Lulić te zaključio kako je riječ o uspjehu ravnom Pelješkom mostu.