Četvrtak, 25 Travanj 2024
Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama - 15 kupaca na 100 kvadrata prostora

Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama - 15 kupaca na 100 kvadrata prostora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za COVID-19.

Prva se odnosi na ograničavanje broja kupaca koji istovremeno borave u trgovini. Maksimalni broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u trgovini ovisi o neto površini trgovine (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine) je 15 kupaca na 100 kvadrata prostora.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet  dana  u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se  ulazak  uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

Poslodavci su dužni i osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima, minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama, osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, te osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja.

Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za COVID-19