Petak, 19 Travanj 2024
U Srebrenom predstavljene knjige Stanislava Vukorepa i Vesne Papac Slobođan (FOTO)

U Srebrenom predstavljene knjige Stanislava Vukorepa i Vesne Papac Slobođan (FOTO)

Zavičajna udruga Neum u Dubrovniku večeras je u velikoj vijećnici zgrade Općine u Srebrenom predstavila novu knjigu "Sjahali kićeni svatovi" dugogodišnjeg čuvara baštine, povijesti i tradicije Stanislava Vukorepa. Knjigu su uz autora predstavili kao moderator  Vesna Papac Slobođan, te  doc.dr.sc. Marinko Marić i prof. Ivan Kukrika.

U svim svojim do sada objavljenim knjigama Stanislav Vukorep iscrpno bavi istraživanjem povijesti, tradicije, navika i običaja, zapravo baštinom Južne ili Donje Hercegovine, a i puno šire, obuhvativši često i dubrovački kraj, kao što je bio slučaj s njegovom izuzetno vrijednom i važnom knjigom „Pruge koje su život značile“. Slično je i u ovoj novoj Vukorepovoj knjizi, u kojoj je nakon godina istraživanja, bilješki i razgovora prikupio i sačuvao nekadašnje običaje i tradiciju pučkih svadbi, čime je iznova potvrdio svoj veliki osobni doprinos čuvanju tradicije i baštine kojoj je vrijedno posvetio sve svoje godine rada i istraživanja.

Vukorepovo najnovije djelo je kako se moglo čuti na ovoj promociji, prava riznica saznanja o ljudima, kraju i podneblju. Kronološki knjiga je podijeljena na pet tematskih cjelina, prva cjelina se bavi susretima djevojaka i momaka, drugi dio o prosidbi i pripremama za samu svadbu, koja je tema trećeg poglavlja u kojem Vukorep detaljno objašnjava kako su se okupljali svatovi, kretali prema mladenkinoj kući, kako su ih dočekivali, te samo vjenčanje u crkvi. Četvrto poglavlje knjige opisuje vrijeme poslije svadbe do prvih babina, a u petom koje  naziva Novo ženidbeno doba, govori o bitnim novinama u naše doba kada konje zamjenjuju automobili i druga vozila, svadbe se sele u šatore, kasnije u svadbene dvorane, a gube se svatovski protokol i običaji

Predstavljena je i nova knjiga pjesnikinje Vesne Papac Slobođan „Na izvoru lijeka“ o kojoj su uz autoricu govorili prof. Luka Šimunović i Stanislav Vukorep. Vesna Papac Slobođan  prva žena anegdotičar u Hercegovini, svojim vrijednim radom i zalaganjem skupila je velik broj anegdota i šaljivih priča kako bi se i tako sačuvao trag vremena prošlosti, osobito malog običnog puka.