Četvrtak, 25 Travanj 2024
U spomen na obranu Župe i sva stradanja u Domovinskom ratu, otkrivene spomen ploče na ulazima u našu Općinu (FOTO/VIDEO)

U spomen na obranu Župe i sva stradanja u Domovinskom ratu, otkrivene spomen ploče na ulazima u našu Općinu (FOTO/VIDEO)

U spomen na obranu Župe dubrovačke od srbocrnogorske agresije 1991.-1995. danas na 29. obljetnicu početka neprijateljskog napada na naše područje predstavnici Općine Župa dubrovačka, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i vojni zapovjednici koji su sudjelovali u obrani Župe otkrili su spomen ploče postavljene na ulazima u našu Općinu na Gornjem Brgatu i u Dubokoj ljutoj.

- Ove spomen ploče smo postavili u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata sa željom da ostanu trajno sjećanje na vrijeme Domovinskog rata, sva stradanja koja je Župa imala i na sve poginule branitelje i civile iz naše Općine.  U suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata kroz ove godine smo realizirali mnoge projekte među kojima je najvažniji izgradnja Spomen obilježja poginulim za Hrvatsku neposredno uz crkvu u Mandaljeni.

Spomen ploče su postavljene na lokacijama Gornji Brgat i Duboka Ljuta upravo zbog simbolike jer je s ove dvije strane počela agresija na Župu dubrovačku. Želimo da ove ploče trajno podsjećaju sve buduće generacije na vrijeme Domovinskog rata, da nas naša povijest sve skupa uči kako nam se u budućnosti ovakvo nešto nikad više ne bi dogodilo - rekao je pozdravljajući okupljene Načelnik Silvio Nardelli.

Nikša Kurajica, tajnik Udruge branitelja dragovoljaca Domovinskog rata podsjetio je nazočne na teške dana listopada 1991. godine početka u našu srbocrnogorske agresije Općinu.

- Najžešći napadi su bili na području Gornjeg Brgata, a provodili su ih pripadnici takozvane JNA, te dobrovoljci srpske i crnogorske nacionalnosti. Ove su snage na širem dubrovačkom području brojile 11 do 13 tisuća vojnika, 80 do 100 oklopnih transportera i tenkova, 120 komada topničkog naoružanja većeg kalibra, a potporu im je davalo zrakoplovstvo sa Zračnih luka Podgorica i Mostar, te snage Ratne mornarice iz Bokokotorskog zaljeva.

Snage koje su branile Župu dubrovački sastojale su se od vrlo malog broja policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, te stanovnika koji su dragovoljno stali u obranu svoje domovine, sve skupa oko 700 ljudi. Ove su snage bile naoružane samo lakim naruženjem, a potporu su im pružala dva topa 76 mm, protuzrakoplovni tom 20 mm, te po četiri minobacača 120 mm i 82 mm.  U takvom odnosu snaga branitelji su uspjeli obraniti cjelovitost Župe dubrovačke 18 dana. Srbocrnogorske  snage su 18. listopada 1991. iz smjera okupiranih Konavala ušle u Plat, te prisiliti branitelje na povlačenje do naselja Mlini i Srebreno. U ponovnom jakom topničkom pješačkom napadu 23. listopada na cijeloj crti obrane, te pješačkim desantom na rt Pelegrin u Kuparima prisiljavaju branitelje Župe dubrovačke na povlačenje s crte obrane Petrača - Postranje - Brgat prema užem području Grada Dubrovnika - istaknuo je Kurajica.

Spomen ploče su otkrili članovi župskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a blagoslovio ih je župnik Župe Sv. Ilara i ratni vojni kapelan don Miljenko Babaić.

OPŠIRNIJE POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU ŽuTV-a.


Video sadržaj

  • Video sadržaj