Srijeda, 22 Rujan 2021
Hrvatska je spojena, postavljen posljednji segment Pelješkog mosta nakon 300 godina povezan hrvatski teritorij

Hrvatska je spojena, postavljen posljednji segment Pelješkog mosta nakon 300 godina povezan hrvatski teritorij

Postavljanjem posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog most noćas u ponoć povezan je  južni dio Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su bili nazočni potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Na početku prigodnog obraćanja predsjednik Vlade pozdravio je sve prisutne, posebno prijatelje iz Europske unije te prijatelje iz Kine, ali i one koji će biti na svečanom otvaranju, one koji prate, kako je rekao ovaj fascinantan dan, fascinantnu noć za Hrvatsku.

- Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije.

Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac.

Ovo je most kojem ćemo se veseliti, koji će ostati trajna stečevina, ne samo nas koji smo večeras ovdje, nego stečevina svih onih Vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika iz ovoga kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari.

Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati.

Posebno mi je drago da je ovo najveći projekt kojeg smo financirali u naših prvih 7 godina članstva u EU, to jest, sufinancirali ga s 357 milijuna eura nepovratnih sredstava. Naglasit ću još jednom, a to sam rekao puno puta: nema ni jedne druge međunarodne organizacije, ni jednog drugog aktera koji bi dao Hrvatskoj toliko sredstava da realizira ovakav projekt.

Želim zahvaliti svima, posebno ministru Butkoviću i predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta, gospodinu Škoriću koji su obavili cijeli proces i javnih nabava i samoga izvođenja radova. Želim zahvaliti China Road and Bridge Corporation, dakle, konzorciju koji je imao najbolju ponudu na natječaju, svim kineskim inženjerima, radnicima, stručnjacima koji su u proteklim godinama, a i ono što moram posebno naglasiti, tri mjeseca prije roka, unatoč pandemiji, unatoč problemima u transferu i transportu različitih segmenata ove konstrukcije iz Kine prema Hrvatskoj , uspjeli spojiti most ranije nego je bilo planirano.

Zahvaljujem i drugim firmama koje su angažirane na ovome projektu i Strabagu i Avaxu, onima koji grade druge mostove, tunele, prilazne ceste. Ovo je veliki projekt i vjerujem da ćemo ga svi zajedno, s ogromnim zadovoljstvom, moći službeno otvoriti na proljeće iduće godine - rekao je Plenković.foto: vlada.hr

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre