Petak, 26 Travanj 2024
Promijenjena pravila samoizolacije za kontakte koji su cijepljeni, a nisu docijepljeni ili preboljeli Covid, a nisu cijepljeni

Promijenjena pravila samoizolacije za kontakte koji su cijepljeni, a nisu docijepljeni ili preboljeli Covid, a nisu cijepljeni

Zbog omikrona HZJZ je danas izmijenio postupanje prema bliskim kontaktima oboljelih. U dosadašnjim pravilima od samoizolacije su bili izuzeti bliski kontakti koji su preboljeli ili su cijepljeni bez vremenskog ograničenja.

Od danas bez vremenskog ograničenja kao bliski kontakt je izuzeta:
- osoba koja je preboljela covid i nakon preboljenja primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze)
- osoba primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) i nakon toga docijepljena.

Promjena se odnosi na osobe koje su cijepljene 1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze, ali nisu docijepljene ili preboljele Covid i osobe koje nisu cijepljene a preboljele su Covid. Za te osobe izuzetak od izolacije važi 14 dana od zadnje doze cjepiva ali samo od 120 dana od cijepljenja ili preboljenja (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 60 dana).

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog, osim kasnije navedenih izuzetaka, upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RTPCR testom, prvenstveno iz administrativnih razloga (prihvaćanje rezultata za izdavanje digitalne potvrde o preboljenju).

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE

 

 

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr