Četvrtak, 25 Travanj 2024
Antun Bašić; Župu vidim kao otvorenu zajednicu koja se temelji na međusobnom povjerenju i poštivanju

Antun Bašić; Župu vidim kao otvorenu zajednicu koja se temelji na međusobnom povjerenju i poštivanju

Antun Bašić, 44-godišnji Brgaćanin i diplomirani ekonomist s dvadeset godina radnog iskustva u privatnom sektoru se natječe za mjesto načelnika Općine Župa dubrovačka. Tim povodom smo razgovarali o aktualnim temama Župe dubrovačke, ali i njegovim planovima ako dobije povjerenje birača, što planira činiti te što birači mogu od njega očekivati.

Antune, počet ćemo s aktualnom situacijom, više od godinu dana se suočavamo s brojnim problemima izazvanim korona krizom. Kako ti gledaš na ovu poziciju, kako vidiš daljnji razvoj ove krize i način kako izaći iz nje?

Pandemija nas je u prvom trenutku sve dočekala nespremne i nitko nije očekivao da ćemo i nakon više od godinu dana biti suočeni s neizvjesnim ishodom, odnosno konačnim krajem ove situacije. Prometno smo izolirani i uvelike smo ovisni o dolascima turista preko dubrovačkog aerodroma, a ta nas je činjenica dodatno unazadila u odnosu na Istru i dobar dio Dalmacije koji ipak bilježe nešto manje gubitke od nas. Kućni budžeti župskih kućanstava uvelike ovise o rezultatima sezone, a prema analizama koje smo radili u Župskoj stranci, procjena je da su župski privatni iznajmljivači u prošloj godini uprihodovali 70.000.000,00 kn manje od iznajmljivanja svojih soba i apartmana u odnosu na 2019. godinu. Prema podacima dobivenim od Zavoda za zapošljavanje, na 31.12.2020. na području Župe je bilo 440 nezaposlenih osoba. Sve su to brojke koje su nastale kao posljedica pandemije, a koje su bitno utjecale na financijske mogućnosti naših sugrađana. Ne može se reći da je život u Župi stao, ali da se životni standard građana umanjio, definitivno možemo. Ipak, osobno sam optimističan kada je riječ o razvoju situacije i predstojećoj turističkoj sezoni od koje očekujem nešto bolje rezultate od prošlogodišnjih. U ovom trenutku je vrlo važno proaktivno djelovanje naše Turističke zajednice i Općine u nalaženju rješenja za nove izazove s kojima se susrećemo. Potreban nam je novi početak, a ne nastavak s pozicije na kojoj smo stali, jer je to zapravo i nemoguće. Općinski porezi, komunalni doprinos i naknada su postavljeni na razinu standarda koji smo imali u vremenu prije krize, a ja držim da se oni sad moraju prilagoditi situaciji u kojoj se nalazimo. S druge strane imamo golemi potencijal za punjenje općinskog proračuna i financiranje kapitalnih projekata kroz Nacionalni fond za oporavak, čime će se općinski proračun rasteretiti. Upravo zato naglašavam da nam je potrebna proaktivna općinska uprava koja će se znati snaći u ovim okolnostima i koja će uspješno realizirati projekte financirane iz vanjskih izvora financiranja. Time će se otvoriti prostor za smanjenje nameta stanovništvu i zadržavanje radnih mjesta u općini i vezanim društvima.

U Vašim prvim istupima ste spominjali i uvođenje promjena u upravljanju općinskim financijama, što mislite mijenjati i što bi Vam bili prioriteti?

Za početak, napravit ćemo neovisnu reviziju poslovanja i utvrditi “početno stanje”. Vrlo je važno da stanovnici Župe znaju koliko uplaćuju u općinski proračun i na što se troši njihov novac, što danas nije slučaj. Želim uvesti promjene koje će rezultirati potpuno transparentnim poslovanjem Općine Župa dubrovačka. Od 555 gradova i općina samo njih četiri objavljuje sve svoje račune. Ja želim da Općina Župa bude peta. Što se tiče rashodovne strane, uštede ćemo u prvom redu raditi na troškovima nadzornih odbora, rada političkih stranaka i sličnih izdataka koji neće narušiti stabilnost djelovanja općine na bilo kojem polju. Uštede se neće raditi na plaćama zaposlenika Općine i vezanih društava, jer držim da bi time napravili više štete radnom kolektivu, a manje koristi za općinski proračun. Dodatne uštede će se dogoditi i na izbjegavanju trošenja novca na, po meni promašene investicije uređenja stotinjak metara nogostupa na područjima gdje za njih zapravo i nema neke velike potrebe. Na takve projekte se do sad trošilo na milijune kuna, što smatram neprihvatljivim. Posebno kada znate da Grad Dubrovnik nogostupe gradi po dosta nižim cijenama od naših u Župi. Orijentirat ćemo se na investicije koje rješavaju probleme većine stanovništva, a to su u prvom redu kanalizacija, vrtić, reciklažno dvorište, Kulturni centar i Sportski centar Župe dubrovačke. Za realizaciju takvih projekata uložit ćemo maksimalne napore kako bi ih financirali iz vanjskih izvora prihoda.

Govorili ste o reformi općinske uprave, što u slučaju da dobijete povjerenje birača na izborima za desetak dana mislite napraviti?

Kada govorimo da ćemo napraviti rekonstrukciju uprave i stvoriti učinkovit upravni aparat, vodimo se provjerenim i suvremenim modelima poslovne izvrsnosti, odnosno o načinu upravljanja s raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima. U općini trenutno djeluje jedan Jedinstveni upravni odjel podijeljen na šest odsjeka. Mi ćemo formirati ukupno pet odjela koji će pokriti kompletan djelokrug rada općine. Naglašavam da će jedan od njih biti orijentiran na EU fondove. Razvit ćemo i sustav nagrađivanja zaposlenih za uspješno realizirane zadatke, čime ćemo dodatno motivirati zaposlene na njihov puni angažman u provođenju politika i planova Općine Župa dubrovačka. To je model koji se pokazao uspješnim u nekoliko lokalnih samouprava u RH, tako da nije riječ o eksperimentu, već o provjerenoj praksi koja je već davno prihvaćena u privatnom sektoru. Uvjeren sam da će sve navedeno rezultirati učinkovitijim radom administracije pa ćemo tako projekte realizirati brže i efikasnije. Što se tiče transparentnosti poslovanja, mislim da je vrlo važno osigurati javnost rada općine, što je na koncu i naša zakonska obaveza. Svaki račun koji općina plati će biti dostupan na mrežnim stranicama općine u realnom vremenu, a planiramo pokrenuti i projekt participativnog budžetiranja kako bi stanovništvo dodatno uključili u procese donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

Vratimo se malo na trenutno stanje, Župu u ovom momentu pred lokalne izbore, što je po Vama najvažnije aktualno pitanje?

Nažalost, to je još uvijek kanalizacija. U posljednjih deset godina nije se napravilo dovoljno kako bi se ovaj problem riješio. Čibača se konstantno nameće kao glavni problema kada je riječ o kanalizaciji, ali ja smatram da se ovo pitanje treba riješiti na cjelovit način kako bi se kanalizacija dovela do svakog mjesta u Župi dubrovačkoj. To pitanje pred nas stavlja golemi izazov, ali uz maksimalan angažman i dobro odrađenu diplomaciju, sve možemo riješiti kroz projekt Aglomeracije. Problem odvodnje otpadnih voda nije “Kako?” nego “Kad?”, jer općina za rješavanje ovog infrastrukturnog problema nema dovoljno sredstava, a ona se mogu dobiti jedino kroz Fondove EU, gdje će nositelj kompletnog projekta biti tvrtka Vodovod Dubrovnik. Projekt Aglomeracije ne gledam kao problem, već kao priliku za osiguravanje čvrstih temelja za dugoročan i održiv razvoj Župe dubrovačke. Gotovo je nemoguće očekivati kvalitetan razvoj Župe na svim drugim poljima dok se pitanje odvodnje otpadnih voda ne riješi.

Vaša stranka okuplja pretežno mlade Župljane, što je za Vas najvažnije pitanje za mlade u Župi?

Kada gledate djelokrug rada općine, onda vidite da mladi imaju najveće potrebe i na njih je potrebno uložiti bitno više resursa u odnosu na ostatak stanovništva. Od obrazovnih potreba i društvenih aktivnosti poput sporta i kulture, pa do rješavanja stambenog pitanja i kvalitetnog zapošljavanja. Paradoksalno, mladi imaju najmanji interes za politikom, a o njoj zapravo najviše ovise.
U našemu izbornom programu smo poseban naglasak stavili upravo na mlade, a provođenjem tog programa u konkretne projekte ćemo riješiti gotovo sve potrebe mladih, koje do sad u politikama prethodnika nisu bile na listi prioriteta. U prvom redu tu je riječ o stvaranju infrastrukturnih pretpostavki za razvoj kulturnog i sportskog života Župe dubrovačke. To ćemo riješiti izgradnjom velikog sportskog kompleksa na području bivšeg kampa Kupari. Kulturni centar koji želimo uredit će biti dom našim udrugama, KUD-u i prostor za odvijanje kulturnog i zabavnog programa koji će nuditi cjelogodišnji sadržaj. Već ove godine možemo provesti u djelo ideju o osnivanju Poduzetničkog inkubatora koji će biti odskočna daska za naše mlade poduzetnike, a planiramo osigurati i sredstva za pomoć mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja.

Za kraj kako vidite budućnost Župe, kakva bi ona trebala biti u narednim godinama?

Vidim Župu kao moderno predgrađe Grada Dubrovnika, koje je prometno kvalitetno povezano s Gradom i čiji je prostor pametno iskorišten. S kvalitetnom komunalnom infrastrukturom i zaštićenim krajobrazom. Župu koja njeguje svoju tradiciju i koja nije zaboravila na svoje korijene. Osim očuvane obale i čistog okoliša, u Župu dolaze brojni posjetitelji zbog velikog broja javnog sadržaja koji nudi brojne kulturne i sportske manifestacije. Vidim otvorenu zajednicu koja se temelji na međusobnom povjerenju i poštivanju, koja uživa visoki životni standard i koja cijeni prostor u kojemu živi. Ako uložimo u svoje ljude i ako se beskompromisno budemo borili za svoj dom, on može biti upravo ovakav kakvog sam ga opisao.