Srijeda, 16 Lipanj 2021
Dubrovačka stranka - DUSTRA i HSU predstavljaju kandidacijsku listu br.2 za Općinsko vijeće

Dubrovačka stranka - DUSTRA i HSU predstavljaju kandidacijsku listu br.2 za Općinsko vijeće

Dubrovačka stranka - Dustra po prvi put izlazi na izbore u Općini Župa dubrovačka. Kandidirali su lisu za Općinsko vijeće čiji je nositelj Hrvoje Marojica, za koalicijskog partnera su izabrali Hrvatsku stranku umirovljenika
 
Zašto se Dustra odlučila na širenje svojeg djelovanja na Župu i kako je došlo do dogovora oko zajedničkog izlaska s HSU-om?

DUSTRA je lokalna stranka koja djeluje lokalno te radi predano i vrijedno, a rezultati se mogu vidjeti u Dubrovniku. Kako su Župa dubrovačka i Dubrovnik usko povezani i praktički ovise jedan od drugome, tako smo dobili veliki broj članova i simpatizera s području Župe dubrovačke.

Stoga smo došli do zaključka da je vrijeme da svoje djelovanje proširimo i na Župu dubrovačku. Također s obzirom da izlazimo prvi put na izbore za Općinsko vijeće tražili smo partnera s kojim ćemo naći zajednički jezik i našli smo  ga u HSU. Smatramo da svojim zajedničkim radom i zalaganjem definitivno možemo poboljšati život u Župi dubrovačkoj što se vidi iz našeg programa - rekao je Hrvoje Marojica, nositelj liste.

HSU na župskim izborima niste prvi put, na prošlim ste  koalirali s SDP-om, zašto ovaj put s Dustrom?

Sadašnje čelništvo HSU-a, kako Županije tako i pojedinih gradskih i općinskih organizacija među koje spada i Općinska organizacija Župe dubrovačke,  Stranku vodi nakon izbornih skupština održanih 2018. godine tako da ne znamo prave razloge te koalicije, već samo možemo pretpostaviti da je pravi razlog vezan uz činjenicu da su i na državnoj razini te dvije stranke bile u koaliciji.

Na ove izbore izlazimo u koaliciji s DUSTRA-om jedinom strankom na prostoru Općine Župa dubovačka s kojom smo, od prvog kontakta i razgovora, našli zajednički jezik.

Puno je toga što u Župi dubrovačkoj treba promijeniti, poboljšati i kvalitetno osmisliti, ali prije svega treba se riješiti višegodišnje inertnosti i uspavanosti sadašnjeg općinskog rukovodstva.

Smatramo da su DUSTRA i HSU dobar i logičan spoj u Župi dubrovačkoj, spoj mladosti, željnih promjena i akcije, počevši od predsjednika pa naniže i životnog iskustva onih koji su uspješno zaključili svoj radni vijek. Uz dužno poštovanje prema umirovljeničkoj populaciji, motorika svih aktivnosti mora biti isključiva zadaća mladih a obveze starijih su pomoć, u punom smislu te riječi, kao i suradnja, u okvirima  fizičke i mentalne sposobnosti svakog pojedinog člana - poručio je Ivo Borovina predstavnik HSU-a na ovoj koalicijskoj listi.
 
Možete li ukratko predstaviti svoju listu tko se sve na njoj nalazi?

Prije svega želimo se zahvaliti i svim ostalim članovima koji su izrazili želju da budu na listi ali nažalost zbog ograničenog broja nisu mogli biti.

Sastavili smo najkvalitetniju listu koja je spoj mladosti i iskustva, gdje su zastupljeni svi žitelji naše općine bez obzira na podrijetlo i dob. To su ljudi koji vole Župu te koji je svojim radom mogu unaprijediti. Isto tako možemo se pohvaliti da smo poštovali odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova. Dok imamo primjere da pojedine kandidacijske liste nisu poštivali odredbe istog zakona te se postavlja pitanje kako će moći ispuniti puno kompliciranije i teže izazove primjerice povlačenje sredstva iz EU fondova i vođenje općine - odgovorila je Marija Curić, četvrta na listi.
 
Zalažete se za poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa umirovljenika, kako to planirate napraviti ako dobijete povjerenje birača?

Ako dobijemo povjerenje birača, vezano za socijalno materijalni status umirovljenika, ništa nećemo obećavat,i ali ćemo nastojati i truditi se da svima onima kojima pomoć treba da je i dobiju.

Dom umirovljenika u Župi uglavnom se spominje u predizbornom vremenu, ali založiti ćemo se da se pokrenu aktivnosti na planu određivanja lokacije i ishođenja građevinske dokumentacije.

Osim navedenog, u okviru postojećih objekata u vlasništvu Općine treba osmisliti i urediti Dnevni boravak za umirovljenike kao privremeno rješenje do izgradnje Doma što treba realizirati odmah. Isto tako znamo da jedan dio naših sumještana umirovljenika ima jako mala primanja kojima ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe. Subvencionirati ćemo im dio režijskih troškova, omogućiti dostavu namirnica do kućnih vrata, osigurati im prijevoz do liječnika - rekao je Ivo Borovina.

Obrazovanje je važan dio vašeg programa, od subvencija prijevoza učenicima, produženog boravka za 3 i 4 razred, osnivanje područnoj odjela Umjetničke škole...

Smatramo da je obitelj glavni temelj našeg društva. Njoj ćemo se najviše posvetiti, ali ne pustim obećanjima već mjerama koje konkretno mogu pomoći svim obiteljima u Općini.  Prije svega krenut ćemo od vrtića gdje ćemo uvesti razne olakšice prilikom plaćanja istog.

Nakon toga uvest ćemo produženi boravak za 3. i 4. razrede Osnovnih škola što bi roditeljima bilo od velike pomoći, pogotovo roditeljima koji nemaju te sreće da imaju kome ostaviti svoju djecu na čuvanje dok oni rade. Uveli bi subvencije za prijevoz svih učenika (osnovna škola, srednja, fakultet) te bi je omogućili kroz cijelu godinu.

Također u našoj općini ima jako puno darovite djece koja bi se htjela kulturno i glazbeno obrazovati preko Umjetničke škole, ali nažalost roditelji im nisu u mogućnosti to pružiti jer ne mogu uskladiti svoje obaveza. Osnivanjem područne škole pružili bi tu mogućnost - poručuje Dijana Čipčić, kandidatkinja na listi pod rednim brojem 8.
 
Župljanima planirate subvencionirati najam stanova, 50 posto cijene parkiranja u Gradu...

Kao što svi znamo naša Općina iz godine u godine se razvija, naseljava i raste. Tako zadnjih par godina imamo velik broj mladih obitelji, a i samaca koji su zbog raznih razloga naselili u Župu te plaćaju podstanarstvo, a svi znamo koliko cijene rastu iz godine u godine. U ova teška vremena ovom mjerom želimo olakšati plaćanje najma kako bi im naša Župa postala još ljepše mjesto za življenje. Tako bi samac dobio 500,00 kuna, dvočlano kućanstvo 600,00 kuna, tročlano kućanstvo 700,00 kuna, za četveročlano i više 800,00 kuna te bi dodatno vrednovali obitelj s više djece.

Veliki dio naših žitelja plaćaju mjesečne parking karte po većim cijenama nego građani grada Dubrovnika te su time u nepovoljnom položaju a ovom subvencijom bi im pomogli da budu ravnopravni - rekla je Biljana Damjanović, šesta na listi.

Na sportskom i kulturnom planu namjeravate izgraditi kulturno sportski centar, ukinuti djeci plaćanje članarina u sportskim klubovima, kako to mislite provesti?

Nažalost velikom broju djece roditelji nisu u mogućnosti omogućiti bavljenje sportom zbog članarina koje plaćaju klubovima stoga ćemo subvencionirati u 100 postotnom iznosu članarinu djeci koja treniraju sport, jer ih je cilj poticati na bavljenje sportom bez obzira na imovinski status njihovih roditelja.

Sport kao djelatnost od javnog interesa treba zauzimati značajno mjesto u strateškom razvoju Općine te pri planiranju njegovog proračuna. Stoga ćemo na degradiranim prostorima naše Općine izgraditi kulturno - sportski centar, koji bi se sastojao od sportske dvorane, bazenom, višenamjenskom dvoranom za izvođenje kazališnih, glazbenih, literarnih i kino predstava. Ono za što ćemo se mi zalagati je da se svi potrebni sadržaji budu planirani i izvedeni kao integralni i smisleni sportsko rekreacijski park koji će pružiti sve vrste sportske rekreacije, kako za potrebe profesionalnih sportaša i rekreativaca, tako i za sve stanovnike naše Općine - istaknuo je Milan Mikulić, drugi na listi.

Planirate i promjene u ustroju općine, u programu navodite osnivanje mjesnih odbora

Konstantnim razvojem našem općine potrebna je rekonstrukcija uprave i upravnih tijela jer dosadašnjim radom nije bila prilagođena modernim vremenima. Općinska tijela moraju raditi transparentno, a to bi proveli tako da bi o radu Općinski tijela redovno obavještavali putem web stranice Općine Župa dubrovačka i putem ostalih društvenih mreža. Također organizirali bi video prijenos zasjedanja Općinskog vijeća.

Zbog sve većeg naseljavanje naše općine te pojavljivanje različitih problema smatramo da je potrebno osnivanje mjesnih odbora što je propisano i statutom Općine . Mjesni odbori bi služili radi ostvarivanja neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima - poručio je Marojica, te pozvao Župke i Župljane da na nedjeljnim izborima zaokruže redni broj 2. na glasačkom listiću za Općinsko vijeće i podrže zajedničku listu DUSTRA - HSU.

  • marketingA1