Petak, 26 Travanj 2024
Don Bernardo Pleše; "Budimo u vrijeme obreda Velikog tjedna, kao zajednica vjernika povezani u lanac molitvenih niti"

Don Bernardo Pleše; "Budimo u vrijeme obreda Velikog tjedna, kao zajednica vjernika povezani u lanac molitvenih niti"

Povodom sutrašnje Palmane Nedjelje - Cvjetnice župnik Župe Svetog Ilara don Bernardo Pleše se obratio svojim župljanima s porukama i preporukama za sutrašnji blagdan i Veliki tjedan.

- Slavimo Nedjelju Muke Gospodnje, Cvjetnicu, u kojoj se prisjećamo Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem, ali i njegove Muke i stradanja.  Nažalost, zbog svih ovih okolnosti u kojima se nalazimo, nećemo moći slaviti ni sveto trodnevlje na način kako to liturgija propisuje. No, obrede ću slaviti u večernjim satima. Veliki Četvrtak i Veliki Petak u 19,00 sati, a na Veliku Subotu u 20,00 sati. Obredi će, u nekim dijelovima biti preinačeni ili ispušteni, iz razumljivih razloga. Budimo tih dana, a posebno u vrijeme obreda, kao zajednica vjernika župe sv. Ilara međusobno u duhu povezani u lanac molitvenih niti.
Budući da ovoga Uskrsa nećemo moći blagosloviti hranu, pozivam vas da to učinite sami kod obiteljskog stola na Uskrs prije zajedničkog ručka. Kada se okupite oko stola, neka domaćin obitelji, uz molitvu Očenaša, Zdravomarije i slava Ocu… izmoli i sljedeću predloženu blagoslovnu molitvu:

Blagoslovi Gospodine ovaj stvor hrane kojega ćemo blagovati danas o Tvom slavnom uskrsnuću u život vječni. Podaj da svi mi koji ćemo ovu hranu blagovati zadobijemo po tvojoj milosti zdravlje za tijelo, a zaštitu za dušu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. (neka se hrana poškropi blagoslovljenom vodom).
Želim svima vama blagoslovljenu Cvjetnicu, plodonosan Veliki tjedan, kao i Sveto trodnevlje. Ostanite dobro i zdravo. Vedra raspoloženja, unatoč ovim trenutnim kušnjama. Kao vjernici, kršćani u sebi nosimo nadu i optimizam, zahvaćeni ozračjem Kristove ljubavi, čvrsto vjerujući kako nas i same čeka radost Uskrsnuća Gospodinova.

Mislim na vas i molim za vas bilo kod privatnih molitava, bilo molitava Crkve. A vas potičem i pozivam da se ne umorite u zajedničkoj molitvi, imajte ljubavi i strpljenja jedni s drugima i jedni za druge. Moleći za sebe i svoje, sjetite se i mene, ali i potreba Crkve i svijeta.


Božji blagoslov, po zagovoru blažene djevice Marije i sv. Ilara, neka bude nad svima vama i nad cijelom našom župom - poručio je vjernicima župnik Župe Sv. Ilara.