Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Cvjetnica - Palmana Nedjelja; Ove godine blagoslov poma i grančica maslina u ozračju obiteljske, kućne Crkve

Cvjetnica - Palmana Nedjelja; Ove godine blagoslov poma i grančica maslina u ozračju obiteljske, kućne Crkve

Danas je blagdan Cvjetnice - Palmane Nedjelje dan kada slavimo Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem. Narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama, pa se u spomen na taj događaj u crkve na blagoslov nose maslinove grančice i ispletene palmine grančice - ”Pome”  tipične za jug Hrvatske.

Nažalost, zbog situacije s pandemijom koronavirusa ove godine ne možemo to učiniti na način kako uobičajeno činimo, ne možemo doći u crkvu, ne možemo blagosloviti maslinove i palmine grančice i onda ponosno izići s njima na naše ulice, odnijeti ih na naša groblja, polja, donijeti ih u naše obitelji.

Međutim po preporuci biskupa Uzinića ove godine ”Pome” možemo blagosloviti u ozračju svoje obiteljske, kućne Crkve.

- Cvjetnica je jedna od svetkovina kada su naše crkve uglavnom bile punije nego inače. Ljudi vole znakove, simbole, palmine i maslinove grančice. Zato vas pozivam da i za ovu Cvjetnicu pripremite palmine ili maslinove grančice, ili ako to ne možete, neki cvijet, nešto što biste prostrli pod Isusove noge.

Svetu misu slavit ćemo u katedrali Gospe Velike u 10 sati. Možete nas pratiti osim na internetu i na Libertas TV i na DuTV. Na početku svete mise dok budem blagoslivljao palmine i maslinove grančice, pozvat ću i vas i uključiti i ono što ste vi pripremili u blagoslov - poručio je biskup Mate Uzinić.

  • marketingA1