Nedjelja, 01 Kolovoz 2021
Središnji susret obitelji za dekanat Dubrovnik 2 - Dan braka i obitelji u Mandaljeni (FOTO)

Središnji susret obitelji za dekanat Dubrovnik 2 - Dan braka i obitelji u Mandaljeni (FOTO)

U župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeniu petak je održan središnji susret obitelji za dekanat Dubrovnik 2 u sklopu Tjedna života i braka Dubrovačke biskupije. Obitelji su se okupile u župnoj dvorani gdje ih je sve pozdravio dekan dekanata Dubrovnik 2 don Ivica Pervan te istaknuo kako ovi susreti koji su se razvili iz jednog dana u šest dana i sada obuhvaćaju područje cijele biskupije pokazuju brigu Crkve za brak i obitelj.

Mr. spec. Maja Jakšić govorila je o temi braka i različitim situacijama s kojima se supružnici susreću u njihovom međusobnom uključujući i one najteže kada je potrebno spašavati svoj život, te iz psihoterapeutske perspektive osvijetlila neka područja. Spomenula je i važnost kvalitetnih odnosa u braku te primijetila kako se supružnici obično žale da loši odnosi u braku utječu negativno na njihovo zdravlje. Osvješćivanje razlika među spolovima posebice razlika u izražavanju potreba između muža i žene već je korak naprijed prema međusobnom razumijevanju, kazala je, uz ostalo, predavačica.

Bračni par Bošković, Petra i Miho, podijelili su s okupljenima svjedočanstvo bračnog života i važnost vjere u Krista u njihovom odnosu i u obitelji. Opisali su i uvođenje zajedničke obiteljske molitve s djecom.

Za sakrament pomirenja okupljene je u župnoj crkvi pripremio don Nikola Berišić, župnik na Brgatu i u Postranju, a koncelebrirano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sa svećenicima ovog dekanata. Bračni parovi obnovili su tijekom mise bračna obećanja, a ostali su ih pratili svojim molitvama.

Često se o braku govori kao o problemu, kazao je u propovijedi biskup Uzinić te naveo statističke podatke o razvodu i postotku disfunkcionalnih brakova. Ali brak nije problem, brak je rješenje, istaknuo je biskup te naglasio važnost zajedničke obiteljske molitve preko koje je Isus intenzivnije prisutan u braku. Skrenuo je pozornost na izazove na koje bračni partneri nailaze te naglasio da kad se Isus nalazi u središtu na te izazove se pravilno reagira. Govorio je i o svađi kao razgovoru gluhih, o oglušivanju na potrebe drugoga, o situacijama šutnje i nekomuniciranja u braku, sve u svijetlu evanđeoskog ulomka dana. Isus je sposoban osloboditi od toga što se u brak uvuklo.

Brak je prilika i način na koji se supružnici pozvani biti sveti, nastavio je biskup. Za to nam je važan bračni partner koji nam je prilika za vlastito posvećenje, kao i Kristova nazočnost. Pozivajući bračne parove na obnovu bračnih zavjeta biskup je posvijestio kako je to bračnim drugovima vraćanje na izvore kada su zajedno započeli svoj život s Kristom. „Vraćanje je to na izvor kako bi onda s tog izvora ponovno mogli krenuti naprijed, radeći na svom posvećenju kroz služenje u ljubavi i učeći od Krista koji nas poziva i svojim primjerom pokazuje kako biti svet: ljubite jedni druge onako kako sam ja vas ljubio“, zaključio je biskup.

Zakusku nakon mise, kao pravi domaćini, priredili su župnik don Vilim Petrović i župljani Mandaljene. Program Tjedna života i braka osmislio je biskupijsko Vijeće za život i obitelj, a ostvaruju se kao Dan braka i obitelji za pojedini dekanat.

A.T. - Dubrovačka biskupija


  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre