Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Veliki četvrtak - Spomendan ustanovljenja Euharistije, Misa večere Gospodnje prijenos iz katedrale u 20 sati

Veliki četvrtak - Spomendan ustanovljenja Euharistije, Misa večere Gospodnje prijenos iz katedrale u 20 sati

Veliki četvrtak označava posljednji dan korizme, a navečer Misom Gospodnje večere započinje Vazmeno trodnevlje. Riječ je o spomenu na Kristovu Posljednju večeru, kada je ustanovio euharistiju i darovao nam se pod prilikama Kruha i Vina. Stoga je liturgijska boja bijela, a ne ljubičasta, a opći ton je slavljenički. Takav je ton nekada bio još izraženiji, a potvrđivao se na način da se toga dana slavila Misa završetka korizmenoga posta. Ipak, uočljiv je i pokornički karakter, a vidljiv je između ostaloga i tako što će, dok se pjeva Slava, zazvoniti zvona i više ne će zvoniti do Vazmenoga bdjenja. Zvona će, kako se to kaže u narodu, zavezati.

Misa večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali počinje u 20 sati. Misu će predslaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a obred pranja nogu će se izostaviti. Osiguran je izravan prijenos mise putem interneta i Dubrovačke televizije.

U vrijeme mise kada je predviđeno pranje nogu u katedrali će se pjevati antifone a biskup će pozvati vjernike da ovaj obred služenja učine u svojim domovima tako da muž/otac obitelji opere simbolično noge ukućanima. Ovo je važan čin koji u ovim trenutcima može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.

UPUTE BISKUPIJE ZA VJERNIKE:

Za Misu večere Gospodnje, ako vam je to moguće, molimo da pripremite u svojim domovina bokal, posudu za vodu i ručnik, kako je to uobičajeno u crkvama za ovaj obred. Kad biskup pozove predstavnika obitelji (muža/oca ili ako to nije zgodno onda nekog drugog člana obitelji) neka ta osoba simbolično opere noge ostalim članovima obitelji.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre
  • marketingA1