Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Velika subota - Vjernici u tihoj molitvi iščekuju radost Uskrsnuća, prijenos Vazmenog bdjenja iz katedrale

Velika subota - Vjernici u tihoj molitvi iščekuju radost Uskrsnuća, prijenos Vazmenog bdjenja iz katedrale

Velika subota je dan tišine i molitve, dan je Isusova počinka u grobu. Crkva se zadržava kod Kristova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci i smrti. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Vazmeno bdjenje počinje Službom svjetla, blagoslovom vatre ispred crkve, a zatim slijedi procesija u kojoj se u crkvu unosi Svjetlo Kristovo i pozdrav uskrsnoj svijeći. Bdjenje se nastavlja nešto dužom liturgijom Službe riječi kroz biblijska čitanja koja razotkrivaju svu povijest spasenja. Treći dio vazmenog bdjenja je krsna služba, koja započinje blagoslovom vode kojem prethode litanije Svih svetih. Nakon blagoslova vode slijedi odricanje od grijeha, te ispovijest vjere.

Ove godine kada u crkvama nema vjernika, vazmeno bdjenje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike počinje u 20 sati, a predslavit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta i Dubrovačke televizije.

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme svijeću koju će na poziv biskupa upaliti i koja bi trebala gorjeti do kraja bdjenja.

  • marketingA1