Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Caritas Dubrovačke biskupije pokreće akciju pomoći Zimbabweu: "Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi"

Caritas Dubrovačke biskupije pokreće akciju pomoći Zimbabweu: "Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi"

Caritas Dubrovačke biskupije pokreće akciju „Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi“, s čime su vjernici upoznati na misnim slavljima u nedjelju, 21. lipnja. Uz različite aktivnosti biskupijski Caritas sljedeće nedjelje, 28. lipnja organizira prikupljanje novčane pomoći putem milodara na misama, za Zimbabwe, afričku državu koja se nalazi u onom dijelu afričkog kontinenta koji je pogođen sušama, gdje je iz dana u dan situacija sve teža te tim područjima prijeti velika humanitarna katastrofa.

Vjernike na ovu akciju potiče i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pismom u kojem podsjeća kako je biskupija s vjernicima tijekom proteklih godina, sudjelujući u akcijama koje je organizirao biskupijski Caritas, više puta pomagala raznim narodima u Africi. Zatim ističe: „Premda se i sami nalazimo u složenoj ekonomskoj situaciji, ne možemo ostati gluhi na vapaj naše gladne braće i sestara, stoga smo odlučili da biskupijski Caritas pokrene projekt prikupljanja novčane pomoći za glađu ispaćeni narod Zimbabwea.“

U toj afričkoj zemlji, koja se već duži niz godinama bori s teškom gospodarskom i socijalnom krizom, dugotrajna suša prouzročila je dodatne probleme kao što su nedostatak pitke vode, izgladnjelost i pomor životinja, nedostatak hrane, objašnjava biskup razloge za pokretanje ove akcije. Prema posljednjim podacima, koje je u siječnju 2020. objavio Svjetski program za hranu (WFP), ukupno 5,5 milijuna stanovnika ruralnih područja i 2,2 milijuna stanovnika u urbanim područjima te zemlje trpi zbog ozbiljne nestašice hrane. Osim toga, uslijedili su i problemi vezani uz pandemiju Covid-19, nastavlja biskup te napominje kako su zbog svega navedenog biskupi Zimbabwea uputili poziv za pomoć „na kojeg se ne možemo oglušiti“.

Caritas Dubrovačke biskupije zato će u sklopu projekta „Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi“, organizirati cijeli niz aktivnosti prikupljanja novčane pomoći za narod Zimbabwea. Projekt će započeti u nedjelju, 28. lipnja 2020., prikupljanjem milostinje XIII. nedjelje kroz godinu za ovu nakanu.

Na kraju pisma dubrovački biskup potiče svećenike i vjernike biskupijske zajednice da se, sukladno mogućnostima, uključe u ovu akciju „kako bi svi zajedno pomogli našoj gladnoj braći i sestrama“.

Angelina Tadić

  • marketingA1
  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre