Ponedjeljak, 14 Lipanj 2021
Zatvorena 1049. Festa; "Nadamo se i vjerujemo da će zagovor Svetog Vlaha i ovu pandemiju brzo dokinuti"

Zatvorena 1049. Festa; "Nadamo se i vjerujemo da će zagovor Svetog Vlaha i ovu pandemiju brzo dokinuti"

Uz zvukove Himne sv. Vlaha spuštanjem Parčevog barjaka ispred crkve Sv. Vlaha zatvorena je 1049. Festa svetoga Vlaha. Nakon što su se barjaci po povratku s Gorice poklonili pred parčevom crkvom rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić se obratio okupljenima.

- Nismo prva generacija koja se susrela s izvanrednim okolnostima organizacije Feste. Kroz tisuću godina povijesti štovanja našeg Parca bilo je više takvih situacija i nema smisla ih pojedinačno nabrajati. Oso što trebamo je sa zahvalnošću i divljenjem razmišljati o toj niti štovanja i ljubavi prema našem Parcu koja se održala gotovo 1050 godina. Pandemija koja je pogodila cijeli svijet pa tako i naš grad je promijenila mnogo toga u našim životima, mnogo onoga što smo uzimali zdravo za gotovo, naše odnose, običaje čak i tradiciju. Za ono što smo mislili da se nikada neće mijenjati ove smo godine iskusili da se moramo prilagođavati.

Organizacija Feste u ovim okolnostima na jedan način nam daje važnu poruku, ova godina nas potiče da s onog izvanjskog se usmjerimo na ono unutarnje, da prepoznamo da u vjeri, ljubavi i odanosti prema našem Parcu nije najvažnije ono izvanjsko nego je važnije ono što nosimo u svojim srcima, kako mi vjernički živimo svoju ljubav prema Gospodinu i našemu Parcu. Zato smo ove godine svi zajedno bili pozvani da gledamo to bitno , da gledamo na naše bližnje, da u brizi i osjetljivosti na one koji su pokraj nas se trudimo žrtvovati ono na što smo navikli i tako pokazati svoju vjerničku odanost našemu Parcu - poručio je don Hrvoje.

- Nadamo se i vjerujemo da će zagovor Svetog Vlaha i ovu pandemiju, kao i mnoge epidemije kroz prošlost brzo dokinuti - rekao je na kraju rektor crkve sv. Vlaha.

  • marketingA1