Četvrtak, 25 Travanj 2024
Župa sv. Ilara slavi blagdan svoga zaštitnika - Fra Miljenko Stojić; Neka navečer iz naših kuća odzvanja molitva

Župa sv. Ilara slavi blagdan svoga zaštitnika - Fra Miljenko Stojić; Neka navečer iz naših kuća odzvanja molitva

Župa sv. Ilara u Mlinima u četvrtak, 21. listopada proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano misno slavlje s procesijom na sam blagdan predvodio je fra Miljenko (Mića) Stojić, hrvatski pisac i pjesnik sa Širokog Brijega. Župnik don Miljenko Babaić zahvalio je predvoditelju slavlja i čestitao svima župni blagdan.

U propovijedi je franjevac Stojić ispričao nekoliko primjera iz života približavajući tako vjernicima važnost življenja vjere. Kazao je i kako su vjernici zahvaljujući brojnim propovijedima o sv. Ilaru, koje su prije u životu mogli čuti, imali prigodu naučiti dosta toga o svecu. Ako se budete otvorili  svome Bogu i do kraja mu vjerovali, kazao je, onda će i sv. Ilar biti dobar zagovornik.

Govoreći nadalje o životnim vrijednostima poručio je kako možemo imati pred očima ispravan cilj ili se prikloniti struji vremena da nas nosi. Naveo je primjer svojih subraće franjevaca koji su kroz povijest čuvali vjeru u narodu.  
Upoznao je vjernike i s postupkom koji je pokrenut za proglašenje mučenim 66 franjevaca stradalih u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o postupku mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ u Širokom Brijegu, a vicepostulator tog postupaka je upravo predvoditelj slavlja fra Miljenko Stojić.

Spomenuo se i stradalnika na Daksi, ususret obilježavanju njihove obljetnice stradanja. Također je naveo i neka svjedočanstva članova obitelji onih koji su u ratnim stradanjima izgubili svoje najbliže i kako su stekli mir kada su na kraju mogli doći do toga da imaju gdje zapaliti svijeću za svog stradalnika.
Ne slušajmo one koji kažu da se okanimo prošlosti i da vjera nije važna, kazao je propovjednik i dodao kako oni nisu nikad razumjeli veličinu sv. Ilara i poruku njegovog života. „Neka uvečer iz naših kuća odzvanja molitva, a ne kakofonija iz raznoraznih medija“, poručio je propovjednik. Dodao je i kako mediji nisu loši nego je opasnost u tome ako se ljudi dopuste zavesti njima.

Na blagdan sv. Ilara u župi biti i večernja misa u 18 sati koju će predvoditi konavoski dekan i župnik župe sv. Nikole u Cavtatu don Mato Karamatić.

Vjernici su se za blagdan nebeskog zaštitnika pripravljali trodnevnicom. Svake večeri slavila se misa s propovijedi, a  nakon nje slijedio je prigodni program. Predvoditelji su bili don Nikola Berišić, župnik Brgata i Postranja, i mons. Toma Lučić, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije. Kristina Dražeta dala je svjedočanstvo o inicijativi “40 dana za život”, a dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos je priredio je koncert “Dođi, dotakni me, Isuse”. Uoči blagdana franjevac Stojić predslavio je misu uočnicu.

  • Autor: Angelina Tadić - Dubrovačka biskupija - FOTO; zupcica.hr