Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Otvorena 12. Obiteljska škola u Dubrovniku - Ovogodišnja tema "Vjera i krize života"

Otvorena 12. Obiteljska škola u Dubrovniku - Ovogodišnja tema "Vjera i krize života"

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sinoć je otvorio dvanaestu obiteljsku školu Dubrovačke biskupije. Na školi sudjeluje šezdesetak obitelji iz svih dijelova biskupije, a s djecom škola ima ukupno 200 sudionika. Prilikom predstavljanja obitelji među kojima ima onih koji dolaze godinama kao i onih kojima je ovo prvo sudjelovanje, poseban pljesak dobila je obitelj s Lastova koja je došla na školu.

Predavač na školi je mr. sc. don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petar – Supetar, a tema je “Vjera i krize života”. Škola koja se odvija u hotelu Valamar Lacroma na Babinom kuku započela je zazivom Duhu Svetomu, a potom su djeca izvela himnu Obiteljske škole koja je nastala na prošlogodišnjim radionicama. Riječi pozdrava sudionicima uputio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je izrazio nadu kako će sudionici na ovoj školi imati prigodu promišljati o tome kako s Gospodinom rješavati krize i ići dalje. Primijetio je kako je pitanje i to koliko smo sposobni u trenucima krize zazvati Gospodina te doda da ako smo prije krize imali u svom životu Gospodina onda ćemo i u krizi potražiti njegovu pomoć. Naglasio je kako je dobro zajedno se suočavati s krizama u braku i obitelji.

U uvodnom obraćanju predavač Gospodnetić je, govoreći o pojmu krize s kojim se svakodnevno susrećemo na različitim područjima, kazao kako krizu ne treba doživljavati kao nešto negativno što treba što prije proći nego u njoj treba vidjeti priliku za rast i sazrijevanje.

Mnogi vjernici kad se nađu u krizi traže pomoć u vjeri, u Bogu, kazao je predavač te se upitao: A što ako Bog nekad stvara krize? Ako nas tako zaustavlja da ne idemo putem na kojem bismo loše završili?

Spomenuo je i kako je Biblija puna teških životnih priča osoba koje su prolazile kroz različite krize te naveo neke primjere. Pozvao je sudionike da kao kršćani počnu dublje gledati svoju vjeru.

Kineska riječ za krizu sadrži dva pojma: opasnost i prilika. Umjesto da krize shvaćamo kao opasnost možemo ih shvatiti kao vrata do kojih vodi strmi put kojim treba proći. Krize nisu ugodne, ali ih je dobro gledati pozitivno, najavio je predavač smjer predavanja na školi.

Školu organizira Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije na čelu s pročelnikom ujedno i voditeljem škole mr. sc. don Marinkom Šljivićem. Moderatorica otvorenja bila je članica Vijeća Jelena Đuraš Gleđ.

Angelina Tadić

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre
  • marketingA1