Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Don Marin Lučić uveden u službu novog župnika dubrovačke katedrale Gospe Velike

Don Marin Lučić uveden u službu novog župnika dubrovačke katedrale Gospe Velike

Na prvu nedjelju došašća 1. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike na misi koju je predslavio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić više različitih slavlja okupilo je i veliki broj vjernika. Dugogodišnji katedralni župnik dr. don Stanko Lasić oprostio se od župljana, a prisegu je položio novi katedralni župnik Župljanin don Marin Lučić koji je do sada vršio službu katedralnog vikara.

Govoreći o početku nove liturgijske godine koja počinje adventom ili došašćem biskup Uzinić je podsjetio da sam pojam advent nije izvorni kršćanski pojam. Adventom su pogani označavali dolazak svoga boga. Taj pojam se odnosio i na dolazak kralja i dan njegovog krunjenja. Kršćani su taj pojam pokristijanizirali i primijenili ga kao tehnički pojam na vrijeme iščekivanja dolaska svoga Kralja i Boga u slavi, kojega prepoznajemo u Isusu iz Nazareta, objasnio je. Advent nije samo priprava za Božić nego i priprava za konačan Kristov dolazak, nastavio je biskup te dodao kako Gospodin na različite načine dolazi u našu svakodnevicu.

Biskup istaknuo je kontinuitet u službi župnika u dubrovačkoj katedrali koja prelazi od dosadašnjeg župnika Lasića na novog župnika Lučića.

- U ovom trenutku prijelaza želim zahvaliti za don Stankovo služenje dubrovačkoj Crkvi - kazao je biskup Uzinić te nabrojio njegove brojne službe koje je vršio i srčanu predanost u radu za vjernike. Poželio je da mu Gospodin blagoslovi umirovljeničke dane.


 Obraćajući se novom župniku Lučiću biskup Uzinić je ustvrdio kako nije nevažno što je zadnjih godina bio skupa na župi s don Stankom koji je na njega prenio svoja iskustva.

- Budi kontinuitet ali i daj svoj doprinos - poručio mu je biskup i pozvao vjerničku zajednicu da surađuju s novim župnikom kao što su i s dosadašnjim.

Na kraju mise vjernicima se na svoj uobičajeni vedri način obratio i don Stanko Lasić, nakon više od pola godine odsustva iz katedrale i ove vjerničke zajednice. Zahvalio je biskupu što ga je često posjećivao dok je bio bolestan i oporavljao se, zahvalio je svima koji su ga posjećivali, molili za njega i zanimali se za njegovo zdravstveno stanje, izrazio je radost zbog novog župnika koji će nastaviti s obnovom katedrale istaknuvši da od kada je don Marin došao u katedralu kao župni vikar da je unio jedan novi duh, da je ona oživjela i postala ispunjena vjernicima i vjerničkim životom.

Riječi zahvalnosti izrekao je i novi župnik Lučić ponovivši svoje opredjeljenje zapisano kada je postajao svećenik razumijevajući da sve što ima je dar, pa i on kao svećenik želi svima biti dar. Kazao je i kako je cijelu svoju svećeničku formaciju, a kasnije i kao svećenik, bio vezan uz katedralu. O odnosu s don Stankom posvjedočio je da mu je bio pravi brat, skrban otac i pravi svećenik kod kojeg je vidio njegovu gorljivost i ljubav prema Crkvi, otvoren za sve sugestije i dajući mu potporu.

- Želim s vama biti brat, a za vas otac i pastir - citirao je novi župnik sv. Augustina. - Molite da svoj život neprestano suobličavam Kristu, da zaboravim sebe kako ništa ne bih tražio za uzvrat nego da sav moj život bude dar bratu čovjeku i dar Bogu - poručio je don Marin Lučić.


Dr. don Stanko Lasić bio je župnik katedralne župe Gospe Velike u Dubrovniku od 1990. godine, te je bio jako aktivan u različitim područjima pastorala. Sada se oporavlja u Svećeničkom domu nakon što mu je bilo pozlilo na uskrsnom hodočašću u Rim.


  • marketingA1