Nedjelja, 01 Kolovoz 2021
"Ususret sv. Vlahu"; U četvrtak film Tonka Jovića, u petak skup „Država upitna stvarnost“

"Ususret sv. Vlahu"; U četvrtak film Tonka Jovića, u petak skup „Država upitna stvarnost“

U pripravi za proslavu Feste sv. Vlaha 2019. godine Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organizira kulturni program “Ususret sv. Vlahu” koji će se održavati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku s početkom u 19:30 sati.

U četvrtak, 24. siječnja u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će priređena projekcija dokumentarnog filma autora Tonka Jovića: „Crkva svetoga Vlaha, Dubrovnik“.

Crkva svetoga Vlaha u Dubrovniku jedna je od najljepših dubrovačkih crkava. Projektant, voditelj gradnje i kipar bio je Marino Groppelli koji je crkvu izgradio u stilu venecijanskoga baroka u 18. stoljeću. Groppellijevi radovi ukrašavaju pročelje crkve na vrhu kojeg su kipovi Vjere i Nade te u sredini sveti Vlaho koji čuva i blagoslivlja svoj grad. Na glavnom oltaru je pozlaćeni kip svetoga Vlaha, neoštećen u požaru što je uništio staru crkvu koja je bila na istome mjestu. Festa svetoga Vlaha u veljači nezaobilazni je vjerski i kulturni događaj proslave zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, a od 2016. godine ponovno se 5. srpnja svečanije slavi Ljetna festa svetoga Vlaha, blagdan prijenosa relikvije lijeve ruke svetoga Vlaha koji je za vrijeme Dubrovačke Republike bio državni praznik.

Dokumentarni film „Crkva svetoga Vlaha, Dubrovnik“ podsjeća na dio bogate prošlosti, prikazuje unutarnje i vanjske prostore te dio crkvenoga, sakralnog i umjetničkog blaga. Film je jedan od priloga grada svjetske baštine Europskoj godini kulturne baštine.

Sudionici filma su mons. Toma Lučić, rektor crkve svetoga Vlaha i povjesničarka umjetnosti Božena Popić Kurtela. Scenarist i redatelj je Tonko Jović, stručna suradnica Božena Popić Kurtela, snimatelj Davor Šarić, dron operater Igor Knežević, montažer Damir Morankić, skladatelj Emilio Kutleša. Film je snimljen 2018. godine, a traje 27.10 min.

U petak, 25. siječnja u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II. počinje stručno-znanstveni skup udruge Kršćanski društveni krugovi pod nazivom: „Država upitna stvarnost“. Sudionici skupa bit će: doc. dr. sc. Marijo Bara, mr. sc. Božidar Petrač, Branko Tinodi, dipl. iur..

Temeljna nakana ovoga skupa je, kako najavljuju organizatori, na općoj ljudskoj i povijesnoj (tvarnoj ) razini ukazati na usud moderne/suvremene države i probleme njezinoga razvoja i održanja; ukazati na božanski red i promisao - potrebu i uzroke i svrhu ljudskih ustanova reda; ukazati na temelje kršćanskoga društvenoga nauka o općem dobru; osvijestiti i osvijetliti ozračje i duh hrvatske države u slobodi. 

Geslo skupa je „Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje (Mt 22,21)“. Izlaganja na skupu održavat će se u tri panela u trajanju od 15 – 20 minuta s pauzama između panela, a radni naslovi panela su: „Država kao temeljni opći način i uvjet opstanka civilizacije kakvu poznajemo (opće dobro“; „Kršćanin u pripremi i času uspostave moderne hrvatske države (osobno iskustvo)“ i „Država - djelo Božje (Kršćani pred izazovima države kakvu ne poznajemo)“.

  • marketingA1