Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Objavljen Proglas i crkveni program Feste sv. Vlaha 2020. godine

Objavljen Proglas i crkveni program Feste sv. Vlaha 2020. godine

Svekoliki puk Grada, biskupije, domovine, svijeta i štovatelji sv. Vlaha pozivaju se i ove godine biranim riječima otisnutim na proglasu na svečano slavlje Feste sv. Vlaha.

Proglas počinje stihovima koji bude sve one osjećaje štovatelja vezane za Festu: “O sjajni grade nebeski,/Otvori tvrđe zvjezdane,/I mučenika slavnoga/Dočekaj pjesmom radosnom”, potom se podsjeća na neke Feste u znaku obljetnica te naglašava duh slavlja ovogodišnje feste.

„Godišta prolaze, generacije se smjenjuju, užance zaboravljaju, a Festa traje. Obljetnice se nižu, jedna za drugom, velike i male. Tisućita obljetnica štovanja Parca 1972. U tada užarenoj političkoj klimi u Hrvatskoj sv. Vlaho otvara vrata slobodi. Veličanstveno slavlje i misa na otvorenom. U 2015. godini je završena temeljita obnova barokne Parčeve crkve i obilježena tristota obljetnica njezina postojanja. Godina 2016. proglašena je Godinom sv. Vlaha za Grad i Dubrovačku biskupiju, povodom 1700.-te godine njegova mučeništva u armenskoj Sebasti. U protekloj 2019. godini s ponosom smo slavili Festu koja je prije 10 godina stavljena na UNESCOV popis Spomenika nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Željeli bismo da nam ovogodišnja i sljedeća Festa budu uvod i priprava za veliku 1050.-u obljetnicu čudesnog ukazanja Sveca smjernomu župniku Stojku davne 972. godine. Produhovljeni, sjedi starac ukazao se i nestao, a onda po izboru i volji puka, zavazda ostao naš uzor, prijatelj i vjerni obranitelj.“

Na kraju se vjernici pozivaju na Festu riječima: „Zato vjerni puče Konavala i Župe, Rijeke i Primorja, Pelješca i otoka dođite na Festu. Ugrijmo svoja srca na srcu koje nas ljubi i više od tisuću ljeta. Neka nas po njegovu moćnom zagovoru Gospodin oslobodi od bolesti grla i svakog drugog zla, Amen!“

Uz dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića i rektora zborne crkve sv. Vlaha mons. Tomu Lučića proglas potpisuju festanjuli dr. sc. Ivica Đurđević-Tomaš, kapetan i Ivica Vrlić, kamenoklesar, obrtnik.

Uz proglas Feste sv. Vlaha 2020. objavljen je i crkveni program Feste.

Središnje pontifikalno euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, u ponedjeljak, 3. veljače u 10 sati ispred katedrale predvodi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Nakon mise slijedi svečana procesija s moćima sv. Vlaha i hrvatskih svetaca ulicama Grada. Pod baldahinom se nosi relikvija Isusove pelenice.

Trodnevlje u zbornoj crkvi sv. Vlaha počinje u četvrtak, 30. siječnja u 18 sati, a predvodit će ga i na misama propovijedati dominikanac fr. Domagoj Augustin Polanščak iz Zagreba. Nakon misa tijekom trodnevlja održava se program učenika osnovnih škola „Učenici sv. Vlahu“.

Prema tradiciji ceremonija otvaranja Feste sv. Vlaha bit će na Kandeloru (Svijećnicu) u nedjelju, 2. veljače u 15.30 sati ispred Parčeve crkve. Obred uz suslavlje biskupa iz drugih biskupija predvodi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitat će pozdrave i čestitke pristigle za Festu s mora i s kopna.

Svečana večernja uz izložene moći glave sv. Vlaha u katedrali počinje u 17.30 sati, a prigodni nagovor održat će propovjednik trodnevlja fr. Domagoj Augustin Polanščak. Nakon molitve slijedi koncert katedralnih zborova.

Pozdrav barjaka i barjaktara biskupima bit će na Poljani Marina Držića, prostoru između katedrale i Biskupovog doma u 15.30 sati.

Festa sv. Vlaha završava u nedjelju, 9. veljače misnim slavljem na Gorici sv. Vlaha u 9 sati te spuštanjem barjaka sv. Vlaha u podne ispred Parčeve crkve i podizanjem državne zastave. Nakon toga slijedi zahvalna misa u crkvi.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre
  • marketingA1