Ponedjeljak, 29 Travanj 2024
Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio euharistijsko slavlje svetkovine Sv. Vlaha (FOTO)

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio euharistijsko slavlje svetkovine Sv. Vlaha (FOTO)


Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je 3. veljače svečano pontifikalno euharistijsko slavlje svetkovine Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika, ispred katedrale Gospe Velike, a na misi je sudjelovao veliki broj domaćih vjernika i hodočasnika sa svih strana.

Dubrovački biskup Roko Glasnović pozdravio je sve okupljene i  čestitao svima koji slave imendan. U misi u molitvama, rekao je biskup, na poseban način su prisutne sve naše obitelji, osobe s različitim životnim teškoćama, bolesne, nemoćne i osamljene. Upravo takvim osobama Isus je bio blizu. „Ne bojte se, niste sami. Krist traži baš vas, suosjeća s vama, uvijek je blizu ljudske patnje. Svakog prima otvorenih ruku i otvorenog srca koje je milosrdno i ima smilovanja za svakog čovjeka“, poručio je dubrovački biskup. Naglasio je i ljepotu molitve Očenaša koja nas sve povezuje i čini braćom i sestrama.

Nadbiskup Zgrablić u propovijedi je govorio o intenziviranju molitve u kontekstu nedavno otvorene Godine molitve za cijelu Crkvu ususret Jubileju 2025. te promišljao o ulozi molitve u životu sv. Vlaha kao i današnjih obitelji i vjernika.

Uz domaćeg biskupa i predvoditelja središnjeg euharistijskog slavlja na misi su koncelebrirali nadbiskup splitsko-makarski i metroplita Zdenko Križić, nadbiskup barski i apostolski upravitelj susjedne Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH Tomo Vukšić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, hvarski biskup Ranko Vidović, šibenski biskup Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, imenovani banjolučki biskup Željko Majić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, tajnik Apostolske nuncijature Alvaro Ernesto Izurieta Y Sea, provincijali te osamdesetak svećenika.  Nazočili su i pravoslavni svećenici s hercegovačko-zahumskim i primorskim episkopom vladikom Dimitrijem. Veliki broj redovnica iz raznih družbi kao i provincijalne poglavarice sudjelovale su na svečanoj misi uz izuzetno veliki broj vjernika, kako odraslih tako i djece i mladih, koji su pristigli na Festu iz župa s područja Dubrovačke biskupije. Mnogi od njih bili su u narodnim nošnjama svoga kraja uz svoje župne barjake, a također su sudjelovali bratimi raznih bratovština. Pristigli su i hodočasnici iz drugih dijelova Hrvatske i iz drugih zemalja. Uz ceremonijare don Davida Marjanovića i don Iva Markića da sve prođe u najboljem redu brinuli su se i festanjuli Feste sv. Vlaha 2024. Perica Baletić i Vladimir Buć te katedralni župnik don Marin Lučić.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr