Nedjelja, 05 Svi 2024
Koncertom „Putevima sv. Vlaha“ otvoreno "Kršćansko lice kulture 2024." (FOTO)

Koncertom „Putevima sv. Vlaha“ otvoreno "Kršćansko lice kulture 2024." (FOTO)

Manifestaciju Kršćansko lice kulture 2024. u subotu 16. ožujka u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku otvorio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Riječima pozdrava okupljenima se na početku obratio domaćin, rektor crkve sv. Vlaha i generalni vikar biskupije mons. Ivica Pervan koji je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija Kršćansko lice kulture otvara upravo u Parčevoj crkvi koncertom „Putevima sv. Vlaha“. Govorio je također o putevima kao poveznicama među ljudima i kulturama te naglasio kako su Božja providnost i njegov put doveli sv. Vlaha iz drage, ali opet mnogima nepoznate Armenije do Dubrovnika.  „Drago mi je da će se večeras osjetiti duh armenske kulture i pjesme u našem Gradu, upravo u Parčevoj crkvi“, zaključio je.

Biskup Glasnović je govorio o  nekim karakteristikama korizmenog vremena u kojem se odvija manifestacija Kršćansko lice kulture te napomenuo da kada kažemo ‘lice’ mislimo na osobu. Dodao je da kao vjernici tražimo lice Božje kroz vjeru i kulturu. „Kultura i vjera formiraju čovjeka“, rekao je dubrovački biskup i nastavio: „Čovjek se kroz njih obogaćuje i traži odgovore na važna životna pitanja“.

Uslijedio je prvi koncert manifestacija pod nazivom “Putevima sv. Vlaha” u izvedbi članica Udruge Pasionska baština i Armensko – hrvatske zajednice. Nastupile su Antonija Žarković, sopran, Katarina Margaretić, sopran, Emilia Rukavina, mezzosopran i Eva Kirchmayer Bilić, orgulje. Izvela su djela F. Liszta, J. S. Bacha, W. A. Mozarta, o. K. Kolba, A. Dvoraka, F. Mendelssohn-Bartoldya, B. Sokola, B. Juračića, Ch. Gounoda, A. Vidakovića kao i armenske liturgijske napjeve. Koncert su završile izvedbom skladbe o. Kamila Kolbea „Sv. Blažu“.

Predsjednica Udruge Pasionske baštine Eva Kirchmayer Bilić izrazila je radost što je u sklopu 33. svečanosti Pasionske baštine ovim programom jedan dan posvećen Dubrovniku, dok je predsjednica Armensko-hrvatske zajednice, koja je osnovana prije nekoliko mjeseci, Alina Gishyan naglasila ljepotu jačanja veza između Armenije i Hrvatske kroz djelovanje udruge.

Glazbenicama je na kraju zahvalila predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić te predstavila nedjeljne programe manifestacije Kršćansko lice kulture koji uključuju Križni put na Srđ i večernji Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije.

  • Autor: Angelina Tadić - Dubrovačka biskupija