Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Parcu u čast; Svečana procesija s moćima sv. Vlaha prošla ulicama Grada (FOTOGALERIJA)

Parcu u čast; Svečana procesija s moćima sv. Vlaha prošla ulicama Grada (FOTOGALERIJA)

Svečana procesija s moćima sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, nakon svečanog pontifikalnog misnog slavlja krenula je od katedrale Gospe Velike, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, Stradunom, kroz crkvu sv. Vlaha i natrag do katedrale.

Deset nadbiskupa i biskupa sudjelovalo je u procesiji, a moći glave sv. Vlaha u procesiji je prvo nosio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, zatim predvoditelj središnjeg misnog slavlja mons. Zdenko Križić, a potom ostali nadbiskupi i biskupi. Moći glave sv. Vlaha koje se nose u procesiji u Dubrovnik su donesene davne 1026. godine za vrijeme nadbiskupa Vitala, o čemu je svjedočanstvo ostavio Ijetopisac Milecije, a kasnije je za njih izrađen i prekrasni relikvijar.

Ostale moći koji se na ovaj dan iznose iz riznice nosili su svećenici, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su i ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Mladi u narodnim nošnjama iz Župe dubrovačke nosili su relikviju Isusove pelenice i baldahin poviše nje.

U procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, redovnici, redovnice svih redova s područja biskupije u svojim redovničkim odjelima, barjaktari s barjacima dubrovačkih župa, zajednica, udruga kao i društvenih institucija, mladi i oni stariji vjernici u narodnim nošnjama, dubrovački skauti, mladi animatori te hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske. I ove godine na Festu su pristigli Janjevci, stanovnici Boke kotorske koji će u nedjelju svečano proslaviti svoga zaštitnika sv. Tripuna, hodočasnici iz drugih biskupija i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

  • marketingA1
  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre