Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Predstavljena nova manifestacija "Kršćansko lice kulture" koja u Dubrovniku počinje 9. ožujka

Predstavljena nova manifestacija "Kršćansko lice kulture" koja u Dubrovniku počinje 9. ožujka

Nova kulturna manifestacija „Kršćansko lice kulture“ koju priređuje Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavljena je na konferenciji za medije u četvrtak, 5. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Manifestaciju koja će biti otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka, predstavili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i članica vijeća Ana Marčinko.

Biskup Uzinić je objasnio kako se ova manifestacija nadograđuje na dosadašnju manifestaciju „Dani kršćanske kulture“ koja se petnaestak proteklih godina organizirala u Dubrovniku suradnji s Nakladnom kućom Verbum iz Splita i kroz koju je na jedan način odrastala i stasala. „Smatramo da smo sazreli da se osamostalimo“, kazao je biskup te dodao kako ova nova manifestacija s novim nazivom počinje ranije, trajat će cijeli mjesec a završit će do petog korizmenog tjedna kada počinje u dubrovačkoj katedrali korizmena duhovna obnova.

Govoreći o nazivu nove manifestacije „Kršćansko lice kulture“ biskup je kazao kako se njime želi naglasiti da želimo „razumjeti svoju povijest kako bismo mogli stvarati i graditi svoju budućnost u sadašnjosti“. Na plakatu manifestacije se nalazi lik Krista Spasitelja, portret s početka 16. stoljeća koji je pripisan Pordenoneu, a slika se nalazi u Biskupskoj palači. Objašnjavajući zašto baš lice Krista biskup je istaknuo da je to zato što je Krist jučer i danas i sutra i zauvijek. „Njegov poziv je upućen ljudima svih vremena i svakog prostora, a mi osjećamo da je on upućen ljudima našega vremena i na ovom našem prostoru na kojem je bio u prošlosti, nadamo se da će biti u budućnosti, pa to želimo prepoznati i u sadašnjosti“, kazao je biskup Uzinić. Nastavio je kako se kulturu može određivati i nacionalno, i internacionalno, i konfesionalno, i sekularno, i religiozno, i epohalno (vremenski), ali sve to, na neki način, sužava i skućuje kulturu, „a mi joj želimo proširiti granice“. Ovom manifestacijom se želi predstaviti kršćansko lice kulture, a ono uključuje prije svega izvor iz kojeg sve istječe i prema kojemu sve vodi, a to je lice i osoba Isusa Krista.

„Ako je kršćansko lice kulture kristoliko, onda je i otvoreno, uključujuće, provokativno, ali i pažljivo, nježno, lijepo, obilježeno ljubavlju, dobronamjerno, oplemenjujuće. Ono postavlja važna pitanja i ne boji se davati odgovore. U susretu s drugima i drugačijima je puno poštivanja i tolerancije, osobito je ispunjeno ljubavlju, otvara se prostoru za dijalog, nastoji govoriti o ljepoti i promicati dobro kako bi, riječima sv. Ivana Pavla II., pape, vjera koju baštinimo bila prihvaćena, cjelovito shvaćena i življena te tako i sama postajala kultura“, zaključio je biskup poželjevši da se ovom manifestacijom uspije pokazati lice kršćanske kulture ali i da će sami kršćani biti prepoznati kao oni koji su kristoliki.

Pročelnik Mikuš je kazao kako su motom manifestacije „odjeci prošlosti u sadašnjosti i stvaranje za budućnost“ željeli naglasiti i sam program koji traje od 9. do 30. ožujka. Manifestacija će u budućnosti biti pomicana jer je vezana uz Uskrs, odnosno uz to da program duhovne obnove u katedrali bude rasterećen od kulturnih događanja kroz taj tjedan. Dr. Mikuš je istaknuo program u produkciji KLK-a a to je izložba „Smirna, zlato i tamjan“ u sklopu projekta „Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine“ kojim se na nov način predstavljaju tri crkvice, a to su crkve sv. Kuzme i Damjana, Gospe od Karmena i sv. Stjepana. Svaki od ta tri ambijenta će imati svoju temu.

Teologinja Marčinko je predstavila sadržaje drugog tjedana programa „Kršćansko lice kulture“ u sklopu kojega se nalazi, uz ostalo, zanimljiva filmska priča te večer s autorom na kojoj će se razgovarati o novoj knjizi fra Ante Vučkovića, svećenika koji je dobro poznat dubrovačkoj publici, a koja nosi naziv “Vi ste prijatelji moji”.Program manifestacije „Kršćansko lice kulture

Manifestacija „Kršćansko lice kulture“ bit će otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u 19.30 sati, a otvorit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na otvaranju će nastupiti župni zbor sv. Cecilije iz Jelse s dirigentom Slavkom Reljićem a izvest će Reljićev oratorij „Za križen“, skladan na temelju korizmenog pučkog pjevanja otoka Hvara.

U prvom tjednu manifestacije planirana su još dva događanja. U srijedu, 11. ožujka u 19.30 sati u Biskupskoj palači u Dubrovniku predavanje "Sveti prostori dubrovačkih kuća u srednjovjekovlju", održat će dr. sc. Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. U petak, 13. ožujka u 19.30 sati također u Biskupskoj palači bit će priređena večer duhovne poezije „Pod križem“ na kojoj će članovi Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik čitati svoju autorsku poeziju na temu muke Kristove, a između pjesama bit će izveden program hrvatskih pučkih korizmenih napjeva.

Drugi tjedan manifestacije „Kršćansko lice kulture“ donosi pet događanja. U ponedjeljak, 16. ožujka u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će predstavljen projekt „Edukativno-istraživačkih radionica Gradske župe i Filozofskog fakulteta u Zagrebu o obradi arheoloških nalaza ispod katedrale i Bunićeve poljane“, povodom pet godina od njegove uspostave. Projekt će predstaviti dr. sc. Maja Zeman i Ivan Viđen, dipl. pov. um.. U srijedu, 18. ožujka u 19.30 sati u crkvi sv. Blagovještenja u Dubrovniku prigodni koncert izvest će zbor „Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ koji djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. U petak, 20. ožujka je tradicionalna Noć crkvenih muzeja. U besplatan obilazak crkvenih muzeja u Gradu krenut će se u 18.30 sati predstavljanjem nekih sadržaja Moćnika katedrale i Biskupske palače, u 19.30 bit će stručno vođenje u franjevačkom samostanu, a u 20.30 u dominikanskom samostanu. Subota, 21. ožujka posvećena je filmu. U 20 sati u kinu Visia bit će prikazan film „Skriveni život“ temeljen na istinitoj priči o Austrijancu koji je zbog svoje katoličke vjere odbio uzeti oružje u ruke za Hitlerovu Njemačku te je zbog toga završio u zatvoru. Nedjelja, 22. ožujka vodi posjetitelje u crkvu Svetog Križa u Gružu gdje će korizmeni koncert „Mysterium Paschale“ u 19 sati održati Mješoviti zbor sv. Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić.

Treći tjedan nove manifestacije nudi posjetiteljima čak osam kulturnih događaja. U ponedjeljak, 23. ožujka u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će priređen razgovor o knjizi „Vi ste prijatelji moji“, autora fra Ante Vučkovića koja donosi tekstove koji tvore jezgru duhovnih vježbi za svećenike. U razgovoru će sudjelovati Mirjana Žeravica, prof., Ana Marčinko, don Marin Lučić te sam autor. U utorak, 24. ožujka u 19:30 sati predavanje "Imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti!" će održati prof. dr. sc. Sanja Nikčević s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku. Četvrtak, 26. ožujka donosi predavanje „Rafael i slika Madona della Sedia iz Biskupske palače“, povodom 500. obljetnice slikareve smrti. U Biskupskoj palači u 19.30 sati predavanje će održati dr. sc. Tanja Trška s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Denis Vokić s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Na korizmeni petak, 27. ožujka u 19 sati u katedrali Gospe Velike korizmenu meditaciju „Riječ i glazba“ priređuje Mješoviti katedralni zbor s voditeljicom prof. Majom Marušić. Naratorica će biti Ivana Lenert. Nakon koncerta u 21 sat u kinu Visia počinje projekcija igranog filma „Još uvijek vjerujem“, koji je nastao na temelju intimne ispovijesti glazbenika Jeremy Campa koji je s publikom podijelio neka svoja teška životna iskustva te drugima koji prolaze kroz slične situacije tako nastoji pomoći. Subota, 28. ožujka donosi dva događanja. Prvo počinje u 18 sati u Biskupskoj palači, a riječ je o otvaranju izložbe „Smirna, zlato i tamjan“, u sklopu projekta „Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine“. Uz Biskupsku palaču nalazi se crkva sv. Kuzme i Damjana u kojoj je predviđen prvi dio programa koji se zatim nastavlja u crkvama Gospe od Karmena i sv. Stjepana. U programu nastupaju Filip Merčep, glazbenik, umjetnički voditelj i producent, Ida Blažičko, kiparica, Alex Brajković,glazbenik, Luka Batista, glazbenik i Ivan Viđen, stručni voditelj. Svaka od tri odabrane crkve ima svoju temu koja se nastoji izvući iz povijesti i ambijenta svake od njih te prezentirati posjetiteljima. Tijekom sva tri dana trajanja izložbe bit će organiziran vođeni obilazak u najavljeno vrijeme. Drugo subotnje događanje 28. ožujka počinje u 19.30 sati u katedrali Gospe Velike a riječ je o korizmenom koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Dirigent je Pavle Zajcev, a nastupit će Marija Meić, bariton i Martina Menegoni, mezzosopran.
 
Peta korizmena nedjelja 29. ožujka rezervirana je za pobožnost križnog puta padinama Srđa koja se moli od 1998. godine. Križni put će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Zatvaranje prve manifestacije „Kršćansko lice kulture“ bit će u ponedjeljak, 30. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku. Na zatvaranju će biti održan koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije kojeg tradicionalno priređuje Krešimir Magdić, a manifestaciju će zatvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Suorganizatori manifestacije su Dubrovački simfonijski orkestar, Kinematografi Dubrovnik, Matica Hrvatska – Ogranak Dubrovnik, Župa Gospe Velike – Grad, Župa sv. Križa – Gruž i Srpska pravoslavna općina Dubrovnik, a medijski pokrovitelji: Dubrovački vjesnik i Dubrovačka televizija.Angelina Tadić

  • marketingA1