Četvrtak, 18 Travanj 2024
Poboljšanje uvjeta pješačkog prometa uz magistrlu; Izgradnja nogostupa u naselju Soline

Poboljšanje uvjeta pješačkog prometa uz magistrlu; Izgradnja nogostupa u naselju Soline

Nakon održanih sastanaka sa mještanima naselja Soline i ukazivanja na problem kretanja pješaka, naročito djece pri odlasku u školu i vannastavne aktivnosti, Općina Župa dubrovačka pristupila je rješavanju ovog problema. Dakle, u cilju poboljšanja uvjeta kolnog i pješačkog prometa uz državnu cestu D8, izrađena je tehnička dokumentacija za izgradnju nogostupa kroz naselje Soline. Nakon dobivene suglasnosti od strane Hrvatskih cesta za obavljanje radova u zaštitnom pojasu državne ceste, pristupilo se izvođenju navedenih radova i to na dvije lokacije.

Nogostup u dužini od 220 metara na prvoj lokaciji je završen, od istočnog ulaza u naselje Soline, duž državne ceste prema Platu. Uređeni su i kolni prilazi privatnim objektima uz samu cestu čime se znatno poboljšao i kolni i pješački promet.

Na drugoj lokaciji čiji završetak radova očekujemo u narednih nekoliko dana, od autobusnog ugibališta prema Platu  do skretanja za „kuću Bego“ u ukupnoj dužini od oko 70 m. Na ovoj lokaciji je bio težak zadatak utemeljiti konstrukciju pješačke staze i zadržati stabilnost kolničke konstrukcije državne ceste D8 na vrlo zahtijevnom, strmom terenu.

Ugovoreni izvođač je tvrtka Dubrovnik ceste d.d. iz Dubrovnika, a vrijednost ugovorenih radova je 249.994,24 kn.