Petak, 19 Travanj 2024
Načelnik Nardelli na kraju godine; Zadovoljan sam što smo u ovim uvjetima uspjeli osigurati normalan rad Općine

Načelnik Nardelli na kraju godine; Zadovoljan sam što smo u ovim uvjetima uspjeli osigurati normalan rad Općine

Tradicionalno godinu na njezin zadnji dan završavamo razgovorom s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. Treba li uopće postavljati pitanje kakva nam je bila 2020. godina za koju svi vjerojatno jedva čekamo da što prije završi i da se ne ponovi.

- Proračunom koji smo donijeli u prosincu 2019. godinu za ovu godinu smo očekivali optimistično kao i sve prethodne godine, ovu i čak nešto optimističnije kako po pitanju proračuna Općine, tako i proračuna Turističke zajednice. Općinski proračun smo planirali u iznosu od 67 milijuna kuna, nažalost usljed svih događanja tijekom godine realizacija će biti okvirno oko 60 milijuna. Proračun Turističke zajednice je bio planiran više od 4 milijuna najviše do sada iza Domovinskog rata, međutim on se uslijed svega 20 posto ostvarenih rezultata prema broju noćenja od prethodne godine došao na razinu od milijun i 800 tisuća kuna.

Kad govorimo o proračunu Općine za 2020. govorimo o proračunu s kapitalnim donacijama Grada Dubrovnika za Groblje Dubac. Poreza na dohodak smo uprihodovali 6 milijuna kuna manje od planiranog, značajno su umanjeni i prihodi od poreza na imovinu, tu se radi zakupu javnih površina, poslovnih prostora i koncesijama. Mjerama koje smo tijekom godine donosili taj zakup se u pojedinim razdobljima godine, kao što je sad slučaj, nije ni plaćao, tako da su ti prihodi manji za 50 posto.

U prvom rebalansu proračuna smo smanjili određene aktivnosti, a neke smo u potpunosti izbacili. Kao primjer,bilo je planirano sportsko i dječje igralište na zemljištu koje je općina već kupila na Brašini, radi se o projektu koji je prema projektantskoj procjeni vrijedan preko 2 milijuna kuna te je zbog nemogućnosti financiranja izbačen iz proračuna. Isto tako se odustalo od ulaganja u pomorsko dobro u Platu koje je trebalo biti realizirano namjenskim sredstvima od 30 posto boravišne pristojbe koji je trebao biti prihod općine. Nadalje, Županijska lučka uprava nije bila u mogućnosti financirati daljnju izradu projetne dokumentacije za Komunalnu lučicu Srebreno, te smo i od toga bili prisiljeni odustati, isto kao i planirana aktivnost postavljanja novih svjetionika također jer Županijska lučka uprava nije bila u mogućnosti to financirati.

Zadovoljan sam što smo u svim ovim uvjetima uspjeli osigurati normalan rad općine i svih vezanih društava. Tu mislim na uredno održavanje komunalne infrastrukture, čistoće javnih i zelenih površina kroz sve one programe koje radi naše Komunalno društvo na koje izdvajamo nešto malo manje od 5 milijuna kuna godišnje. Svakako treba spomenut i Dječji vrtić koji ima preko 80 zaposlenih i preko 500 djece za koji izdvajamo preko 5 milijuna kuna, a u ovoj godini smo zahvaljujući sredstvima iz EU fondova u vrtiću osigurali dodatni standard, otvorili nove prostore u objektu koji je u vlasništvu tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera, te u cijelosti osigurali stručno pedagoški tim. Vrtić danas zadovoljava sve potrebe Župe dubrovačke i to s duljim radnim vremenom i radom subotom, sve to zahvaljujući programu od preko gotovo 13 milijuna kuna iz EU fondova koje ćemo nastaviti koristiti i u narednoj godini. Uredno smo osigurali i rad DVD-a Župa dubrovačka, te zaposlili ove godine i sezonce.

Uspjeli smo realizirati i sve one godišnje ugovore koji se tiču asfaltiranja cesta, signalizacije, održavanja javne rasvjete, uređenje javnih površina i niz ostalih ugovora komunalne prirode. Imali smo i niz aktivnosti od daljnjeg nastavka uređenja Puta Pera Kojakovića, nogostupa i javne rasvjete na Putu dr. Ante Starčevića, zajedno sa Županijskom upravom za ceste smo radili dionicu između Mandaljene i male rijeke, uspjeli smo riješiti imovinske odnose i završiti preostale dionice na Putu Dragovoljaca Domovinskog rata, rješavala se oborinska odvodnja na više lokacija.

Naš socijalni program koji ocjenjujem najbolje razrađenim na nivou cijele županije smo uspjeli održati u potpunosti, a u dva navrata smo izdvojili i dodatna sredstva kako bi pomogli ljudima koji su usred Covid 19 pandemije ostali bez posla.  Osigurali smo preko 80 stipendija učenicima i studentima, kao i mogućnost plaćanja cijene prijevoza studentima koji studiraju izvan područja naše županije. U suradnji s općinom Konavle smo osigurali novac za nabavu još jednog Sanitetskog vozila za potrebe prijevoza bolesnika. Po pitanju školstva smo nastavili financirati produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda. Ovih dana očekivano izradu idejnog projekta dogradnje škole za što smo već ranije osigurali zemljište.

Ovu godinu je obilježio i jedan veliki projekt Hrvatskih voda koji se tiče Kupara za što je idejni projekt već napravljen, a radi se o višemilijunskom zahvatu koji će riješiti sve one b"bolne točke" koje imamo po pitanju Tarante, ali i pritoka Kantule i Žuvinjaka zbog kojih smo u prošlosti imali probleme s poplavama.

Kapitalni projekt izgradnje Groblja Dubac koji Općina realizira u suradnji s Gradom Dubrovnikom je zbog situacije usporen.

- Groblje Dubac je bila najveća stavka našeg proračuna na rashodovnoj strani koja je bila planirana u iznosu od 21 milijun kuna, a nešto malo manje od 20 milijuna je iznosila realizacija prve etape izgradnje groblja što podrazumijeva izgradnju cjelokupne komunalne infrastrukture, ceste unutar obuhvata groblja, dva velika parkinga i trafostanice. Završetak tog projekta je bio planiran tijekom ove kalendarske godine, ali zbog nezavidne financijske situacije u kojoj se našla Općina, a pogotovo Grad Dubrovnik smo bili prisiljeni taj projekt nastaviti malo usporenijom dinamikom kako bi ga lakše financirali. Tako će se projekt prve etape izgradnje Groblja Dubac nastaviti i u sljedećoj godini. Realizacija u ovoj godini će biti oko 15 milijuna kuna.

Pred sam kraj godine počeli su i dugoočekivani radovi na izmještanju cjevovoda i konačnom završetku raskrižja Srebreno izgradnjom desnog skretača iz pravca Mlina na put Bruna Bušića.

- Drago mi je da konačno dolazi do rješavanja i ovoga problema kojega neki marginaliziraju, međutim radi se o magistralnom cjevovodu većih dimenzija koji veći dio Župe opskrbljuje pitkom vodom. Nadam se da će se ovaj put u cijelosti završiti rekonstrukcija raskrižja Srebreno kojem je općina itekako dala svoj doprinos, jer garantiram da se nikada ne bi to riješilo da općina nije riješila imovinske odnose , te otkupom zemljišta i Urbanističkim planom osigurala uvjete za realizaciju raskrižja, a time i trenutne radove na izmještanju cjevovoda i izgradnju desnog skretača na put Bruna Bušića.

Što možemo očekivati u 2021. ? Ulazimo u godinu u kojoj je teško predvidjeti kako će se razvijati situacija s pandemijom. Ipak zbog početka cijepljenja postoji optimizam pogotovo kad je u pitanju drugi dio godine i mjeseci glavne turističke sezone.

- U novu godinu ulazimo s jednom velikom nepoznanicom. Oprezno smo predvidjeli kako Općinski, tako i proračun Turističke zajednice za sljedeću godinu, tako da smo malo pesimističnije gledali na situaciju nego što su gledale druge susjedne jedinice lokalne samouprave. Mi smo planirali rezultate na nivou 40 posto ostvarenog u 2019. godini i ako to bude tako bit ću sretan, a potajno se nadam da bi mogli ostvariti 50 posto od 2019.

Moram reći da smo prije koji dan dobili pomoć od strane Vlade Republike Hrvatske na ime izgubljene dobiti od Poreza na dohodak uzrokovane pandemijom i protuepidemijskim mjerama. To je sukladno izračunu Ministarstva 4,2 milijuna kuna, taj nam je iznos uplaćen nakon donošenja proračuna za 2021. te nisu u njemu planirana. Zato ćemo već u prvom mjesecu imati rebalans kojim ćemo proračun uz ovih 4,2 milijuna uvećati i za višak prihoda koji će se preliti iz ove godine. Tako ćemo sigurno za najmanje 5 milijuna kuna povećati proračun koji je trenutno planiran u visini od 48 milijuna kuna.

Po pitanju Groblja Dubac u sljedećoj godini planiramo završetak prve etape, te početak druge etape u kojom ćemo pozvati sve zainteresirane koji su iskazali interes za kupnju grobnih mjesta da se jave kako bi započeli s uplatama kojima bi se gradile same grobnice, dok bi Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka financirali sve preostale prateće objekte na groblju.

Od planiranih investicija u sljedećoj godini želim istaknuti da ćemo putem tvrtke Vodovod početkom godine krenuti s javnom nabavom po pitanju izgradnje kanalizacije Čibača prve faze, da smo osigurali novac i za početak druge faze, te cjelokupnu projektnu dokumentaciju druge i treće faze. Prvu fazu ćemo u sljedećoj godini završiti sigurno, a drugu započinjemo.

U proračunu su planirana i sredstva dionicu ceste između male rijeke i rijeke Tarante koju zajedno sa ŽUC-om počinjemo raditi po novoj godini, krećemo s otkupom zemljišta na istoj toj cesti ali na dionici od Poslovne zone prema naselju Čelopeci, plan nam je rješavati i pitanje autobusnih ugibališta u naselju Petrača te niz aktivnosti na Županijskim cestama.

Planiramo i realizirati izgradnju igrališta na Brašini koje je nažalost moralo biti izbačeno iz proračuna za ovu godinu, također s ministrom Butkovićem i direktorom Hrvatskih cesta Škorićem sam dogovorio nekoliko investicija na Državnoj cesti D8 kroz Župu. Radi se o lokacijama Mlini, Soline i Plat gdje želimo odraditi dodatno poboljšanje u smislu sigurnosti prometa. Ti su projekti završeni ovih dana i imamo obećanje da će biti uvršteni u plan Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

Nastavljamo s ulaganjima u sport, osigurali smo sredstva za redovni rad sportskih udruga više nego što radu naši neposredni susjedi. Nadam se da ćemo tijekom godine sportskim udrugama i klubovima moći osigurati i dodatna sredstva. Počinjemo s obnovom travnjaka igrališta u Čibači za koji smo dobili 418 tisuća kuna od Ministarstva turizma i sporta što je puno manji iznos od očekivanog tako da je općina osigurala 500 tisuća kuna za projekt čija je vrijednost oko milijun kuna.

Također smo za narednu godinu osigurali sredstva po pitanju socijalne skrbi, stalna mjesečna davanja umirovljenicima, pomoći ugroženim obiteljima, sufinanciranje javnog prijevoza umirovljenicima i đacima, kao i sredstva za stipendiranje učenika i studenata.

Koristim ovu prigodu da svim žiteljima Župe dubrovačke zaželim puno zdravlja i sreće u Novoj 2021. Godini. Žaželio bi da nam ponovno najveći problemi budu prometna gužva kroz Župu, buka od zrakoplova u Cavtatu i pretrpane ulice u staroj gradskoj jezgri.