Subota, 20 Travanj 2024
Kako provodite vrijeme u izolaciji?  Neven Jerković; Najviše vremena provodim uz kompjutor, sređujem nagomilane materijale

Kako provodite vrijeme u izolaciji? Neven Jerković; Najviše vremena provodim uz kompjutor, sređujem nagomilane materijale

Gospar Neven Jerković izolaciju u svom domu u Mlinima koristi za sleđivanje godinama zanemarene ladice, podrume, magazine, vrt i brojne zbirke. Priprema materijale za tiskanje novih knjiga i kako kaže, nije mu dosadno.

- Evo sam već puni mjesec dana u dragovoljnoj karanteni u obiteljskom domu u Mlinima i moram priznati da mi nije baš dosadno. Žao mi je što ne mogu korisnije raditi, ali sada mi se prvi put u životu pružila prigoda neometano srediti godinama zanemarene ladice, podrume, magazine, vrt i brojne zbirke (knjige, filatelija, fotografije, dijapozitivi, prospekti, stare razglednice, moji članci ....).



Najviše vremena provodim uz kompjutor, sređujem nagomilane materijale i sistematiziram ih. Pripremam materijale za preuzete obveze pisanja članaka za švedski mjesečnik „ShipPax Info“, njemački mjesečnik „Ferries Das Faehrschiffahrtsmagazin“, mjesečnik „Hrvatski Glasnik“ iz Kotora, emisiju „Pomorska večer“ Hrvatskog Radija i portal „Dubrovnik turist info“. Usput me dosta osoba putem elektronske pošte pita za neke informacije i komentare. U završnoj su mi fazi i materijali za tiskanje novih knjiga čija je tematika povijest kružnih putovanja u Dubrovniku i Kotoru ali i odavno započeta knjiga o sudjelovanju župskih hotelijera i ugostitelja na pripremi i realizaciji Zimskih Olimpijskih Igara u Sarajevu 1984. Protekli mjesec dana sam imao i više nego dovoljno vremena za sve to, a kako trenutno stoje stvari, preda mnom je i novo dugo razdoblje u kojem ću puno toga doista stići konačno srediti i dovršiti. Neće mi biti dosadno.

Nažalost, još se uvijek ne nazire povratak moga osnovnog posla, onog za putničku agenciju Uniline iz Pule. Turizam je sada doslovno potpuno paraliziran i trebat će mu jako puno vremena da se revitalizira, uz puno odricanja i žrtava.



Biblioteka se prekrcala, pa je treba potpuno preurediti i kategorizirati (preko 1500 naslova) Sređujem filatelističku zbirku s cca 15.000 poštanskih maraka, redovno pratim nova izdanja Hrvatske pošte i Makedonske pošte (marke i FDC)

Nađem vremena i za vrt, malo izaći na zrak i sunce. Nisam nikada imao afiniteta za poljoprivredu, ali malo svježeg zraka svakako dobro dođe.

Jedini put kada sam prekršio karantenu je odlazak na registraciju osobnog automobila. Registracija istekla, ako ne registriram - u prekršaju sam. Ako odem na registraciju, kršim pravila samoizolacije - opet u prekršaju. Lijepi moj Kafka (kada sam živio i radio u češkom Pragu, ured mi je 8 godina bio u istome ulazu iste zgrade gdje je rođen Kafka ... pratio ja njega a sada on prati mene)!